Erişilebilirlik

Obama Afgan Politikasını Savundu


Başkan Barack Obama, 16 sivilin bir Amerikan askeri tarafından öldürülmesinin yarattığı gerginliğe rağmen ABD’nin Afganistan’da önemli ilerleme kaydettiğini açıkladı.

Obama bu açıklamayı , Beyaz Saray’da İngiltere Başbakanı David Cameron ile düzenlediği ortak basın toplantısında yaptı.

Son trajik olayların Afganistan misyonunun ne kadar güç olduğunu hatırlattığını belirten Obama ancak ABD ve NATO kuvvetlerinin el-Kaide ve Taleban’ı büyük çapta gerilettiğini söyledi.

Obama, Amerika’nın 2014’de ülke güvenliğini Afgan kuvvetlerine devretmeyi öngören çekilme takvimine bağlı olduğunu yeniden vurguladı.

Başbakan Cameron da Afganistan’daki koalisyon güçlerinin mükemmel bir ülke inşa edemeyeceğini belirtti ancak elle tutulur ilerleme sağladıklarını savundu.

Son bir kamu oyu yoklamasına göre Amerikan halkının Afgan savaşına verdiği destek azalıyor. Görüşü sorulanların yüzde 40’ı son öldürme olayının savaşa verdikleri desteği zayıflattığını, yüzde 61’i Amerikan askerlerinin hemen geri çekilmesini istediklerini söyledi.

Obama basın toplantısında Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın çekilmesi gerektiğini tekrarlarken çatışmaları önlemeye yönelik uluslararası çabalarda insani yardım sevkine ağırlık verildiğini belirtti.

İran’ın nükleer silah edinmesini önlemede kararlı olduğunu vurgulayan Obama, Tahran’ın uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmezse yeni ve daha sert yaptırımlarla karşılaşacağı uyarısında bulundu.


XS
SM
MD
LG