Erişilebilirlik

Obama-Abadi Görüşmesinde Türkiye’ye Çağrı


ABD Başkanı Barack Obama, Irak Başbakanı Haydar El- Abadi ile Irak ordusunun Ramadi’de kontrolu yeniden ele almasından, Suudi Arabistan’daki idamlar ve sonrasında yaşanan gelişmelere pek çok başlığı içeren bir görüşme yaptığı bildirildi.

Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamada, Başkan Obama’nın telefonla aradığı Irak güvenlik güçlerinin Ramadi'de IŞİD’e karşı elde ettiği başarı nedeniyle, Abadi'yi kutladığı belirtildi.

İki liderin bölgesel konuları ele aldığı görüşmede Obama, Amerika ile uluslararası ortaklarınının, Irak’a hem terörle verdiği mücadelede, hem de ülke ekonomisini güçlendirmek için destek vermeye devam edecekleri sözünü yineledi.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Suudi Arabistan’daki idamlar sonrasında yaşanan kriz konusuna da değinildi. Bu kapsamda, Başkan Obama ile Başbakan Abadi’nin Suudi Arabistan’ın Şeyh el-Nimr'i idam etmesi ve Suudi Arabistan'ın diplomatik temsilciliğine düzenlenen saldırılarla ilgili ortak endişelerini ele aldıkları ve iki liderin tüm bölgesel tarafların itidalli davranması, tahrik edici davranış ile söylemler ile mezhep geriliminin artırılmasından kaçınması konusunda görüş birliğine vardıkları vurgulandı.

Görüşülen konular arasında Türkiye’nin Irak’taki askeri varlığı da yer aldı. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Başkan Obama’nın Irak’ın egemenlik ve toprak bütünlüğüne olan bağlılığını yinelediği ve Türkiye’nin de aynısını yaparak, Irak hükümetinin onaylamadığı her türlü askeri birliğini geri çekmesi çağrısını tekrarladığı belirtildi.

  • 16x9 Image

    Mehtap Çolak Yılmaz

    Mehtap Çolak Yılmaz, 1997 yılında Star Haber’de başladığı televizyon haberciliğine, 2000 yılında ATV Haber’le devam etti. Avrupa ve Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde haber takip etti, söyleşiler ve canlı yayınlar yaptı. 2003 yılında iki ay boyunca Irak’ın işgalini Bağdat ve Kuzey Irak’tan takip etti. 2005 yılında  ATV Haber Washington Temsilcisi olarak mesleğine Amerika’da devam eden Yılmaz, 2012 yılından bu yana da Amerika’nın Sesi’nde çalışıyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG