Erişilebilirlik

Obama'dan Serbest Ticaret Bölgesi Girişimi


Obama'dan Serbest Ticaret Bölgesi Girişimi
Obama'dan Serbest Ticaret Bölgesi Girişimi

Başkan Baracak Obama Hawai’de düzenlenen Asya-Pasifik ülkeleri liderler zirvesini resmen açtı.

Obama, Cumartesi günü Pasifik ve Güney Amerika ülkelerini biraraya getiren dev bir serbest ticaret bölgesi oluşturulması üzerinde anlaşmaya varılmasını sağladı.

Obama ve Trans-Pasifik Ortaklığı adı verilen bölgeye üye sekiz ülkenin lideri yaptıkları ortak açıklamada atılan adımı Asya-pasifik ekonomilerini biraraya getirme hedefinde bir dönüm noktası olarak tanımladı.

Çin, Trans-Pasifik Ortaklığını eleştiriyor ve bunu kendisine karşı kurulan bir ticaret bölgesi olarak görüyor.

Trans-Pasifik Ortaklığında halen Amerika dışında Vietnam, Avustralya, Yeni Zelanda, Bruney, Singapur, Malezya, Şili ve Peru yeralıyor. Ortaklığa Japonya’nın da katılması bekleniyor.

Obama ev sahipliği yaptığı iki günlük Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) zirvesinde, foruma üye 20 ülkenin liderleriyle biraraya geliyor.

Obama, Çin devlet başkanı Hu Jintao ile yaptığı görüşmede Pekin’den döviz kuru ve telif haklarının korunmasıyla ilgili politikalarını

değiştirmesini istedi.

Obama Hawaii zirvesi sırasında Çin Devlet Başkanı Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ve Japonya Başbakanı Yoşihiko Noda ile ikili görüşmelerde bulunacak.

Başkan Obama, zirveden sonra Asya ülkelerine 9 günlük bir ziyaret yapacak.

Ziyaretinin ilk durağı Avustralya’dan sonra çocukluğunun geçtiği Endonezya’ya uğrayacak olan Obama, bu yıl Bali’de yapılacak Doğu Asya Zirvesi’ne katılan ilk Amerika başkanı olacak.

mikta

XS
SM
MD
LG