Erişilebilirlik

Obama: 'Amerika'da Halk Savaşlardan Bıktı'


Obama: 'Amerika'da Halk Savaşlardan Bıktı'
Obama: 'Amerika'da Halk Savaşlardan Bıktı'

Başkan Barack Obama dün Amerika’nın Sesi’ne özel bir demeç verdi ve Beyaz Saray’da Amerika’nın Sesi muhabiri Andre de Nesnera’nın sorularını yanıtladı.

Başkan Obama Amerika’nın neden Afganistan’dan asker çekmesi gerektiğine inandığını açıkladı. Obama, Afganistan’da durumun düzelmeye başladığını, bu nedenle askerlerin gelecek aydan itibaren çekilmeye başlayacağını söyledi: "Bu yıl sonuna kadar 10 bin, gelecek yaz sonuna kadar da 23 bin asker çekmeyi planlıyoruz."

Başkan Obama Afganistan’da yine de çok sayıda Amerikan askeri kalacağını vurguladı ve çekilme kararını Amerikalı komutanlarla Afgan hükümetine danışarak aldığını bildirdi: "Buradaki kilit konulardan biri doğru dengeyi kurabilmektir. Afgan halkı bizim güven içinde yaşayan egemen bir Afganistan istediğimizi bilmelidir. Ayrıca biz de Afgan halkı sorumluluğu daha çok üstlendikçe herkesin daha iyi durumda olacağına inanıyoruz."

Son aylarda Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, Amerika ve NATO ülkelerini özellikle sivil can kayıpları yüzünden eleştiriyor. Başkan Obama Karzai’nin de Amerika’yla aynı stratejik hedeflere sahip olduğunu söyledi: "Egemen ve güven içinde bir Afgan hükümetinin kendi kaderini tayin etmesi ve uluslararası toplulukla işbirliği yapması, Amerika’yı da bu süreçte Afgan halkının isteklerini destekleyecek güçlü bir ortak olarak görmesi ortak hedefimizdir."

Başkan Obama Amerika’da savaşlardan bıkkınlık yaşandığını doğruladı: "Afganistan’da 10 yıldır süren savaştan sonra, bu kadar can kaybı ve harcamadan sonra Amerikan halkının bıkkınlık duyduğu bir gerçek."

Ancak Obama, Amerikalılar’ın Afgan halkına güven içinde yaşayabilecekleri bir ülke bırakmak istediklerine inandığını da söyledi.

Pakistan’a da değinen Başkan, özellikle el Kaide lideri Usame bin Ladin’in öldürülüdüğü Amerikan baskınından sonra Washington’la İslamabad arasında gerginlik olduğunu doğruladı: "Ancak genelde Pakistan önemli hedefleri vurmamız için istihbarat toplama konusunda bizimle işbirliği yaptı. Pakistan’ın terörist saldırılardan en çok acı çeken ülke olduğunu düşünüyoruz."

Başkan Obama ancak hala topraklarında barınan terörist unsurlarla mücadele etmek için Pakistanlılar’a büyük bir sorumluluk düşütüğünü de vurguladı.


XS
SM
MD
LG