Erişilebilirlik

Obama: 'Afganistan'la Aramızda Gerginlik Yok'


Başkan Barack Obama, Amerika’nın güçlü ve istikrarlı bir Afganistan kurulmasında kararlı olduğunu yeniden vurguladı.

Beyaz Saray’da Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ile görüşen Obama iki hükümet arasında gerginlik olduğu haberlerinin “abartıldığını” söyledi.

Görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısında Obama Afganistan’da ilerleme sağlandığını belirtirken Taleban direnişinin geriletilmesini örnek gösterdi. Ancak hala çetin sorunlar bulunduğunu belirten Başkan Obama sivil kayıpları sınırlama sözü de verdi.

Başkan Barack Obama, Afganistan devlet Başkanı Hamid Karzai ile ilişkilerde bazı gerilemeler ve gerginlikler yaşandığını kabul etti. Ancak hem Obama hem de Karzai iki tarafın büyük özverilerde bulundukları böylesine güç ve karmaşık ortamda gerginlikler çıkmasının normal olduğunu söyledi. İki lider de bu tür gerginliklerin iki ülke arasındaki ortaklığın geleceğini tehlikeye düşürdüğü yolundaki yorumların abartılı olduğunu vurguladı.

Başkan Obama, Amerika’nın Afganistan’daki temel hedefinin el-Kaide’yi yenilgiye uğratmak ve burada konuşlanmasını önlemek olduğunu söyledi.

Obama, Amerikan kuvvetlerinin Afganistan’dan çekilme takviminin gerçekleşeceğinden emin olduğunu bildirdi.

Obama, Afgan kuvvetlerinin sorumluluğu üstlenmeye başlamasıyla Amerikan kuvvetlerinin daha önce belirlendiği gibi 2011 yılının Temmmuz ayında ülkeden çekilmeye başlayacağını kaydetti.

Karzai, 10 yıldır devam eden savaşta Amerika ile bazı anlaşmazlıklar çıkmasının normal olduğunu söyledi.

Karzai, tarafların birbirleriyle dürüstçe ve açık kalple konuştukları anlar olduğunu ve bu durumun sadece ilişkileri güçlendirmeye yaradığını savundu.

İki lider gergin bir dönemden işbirliğini sürdürme sözü verirken Obama tek bir konuda hala görüşayrılığının sürdüğünü vurguladı. Obama, Karzai ile görüşmelerin sürdüğünü, Talaben militanlarını barış sürecine katma ve savaşı sona erdirecek siyasi çözüm planı üzerinde görüş alışverişinde bulunmaya devam edeceklerini söyledi. Taleban ile uzlaşmak isteyen Karzai bu konuda Amerika’nın kendisine destek vermesini istiyor. Amerika ise, el-Kaide’nin Afganistan’da üslenmesine izin veren Taleban’ın tekrar hükümete katılmasına sıcak bakmıyor.

Karzai, konuşmasında Amerika’ya gösterdiği destek için teşekkür ederken özellikle Taleban ile savaşan Amerikan askerlerinin gösterdiği özveriyi vurguladı.

Amerika ile Afganistan arasındaki bağların sağlam olduğunu söyleyen Karzai, son aylarda çıkan gerginliklerin derin ve güçlü bir ilişkiyi yansıttığını savundu.

XS
SM
MD
LG