Erişilebilirlik

NYT: ‘Trump 8 Yıl Vergi Ödemedi’


New York Times gazetesi, Donald Trump'ın şirketlerinin 1985-1994 yılları arasında bir milyar dolardan fazla zarar ettiğini, Trump'ın bu zararlardan ötürü bu on yılın sekizinde federal vergi ödemekten kaçınmayı başardığı haberine yer verdi.

New York Times'ın haberine göre kendi imkanlarıyla başarıya ulaşan bir girişimci, iş bitirme sanatı ve pazarlık ustası olduğunu sık sık dile getiren Trump, vergi beyannamelerindeki rakamlara göre 1985 yılında gazino, kumarhane, otel, kiralık dükkan ve apartman dairesi gibi, şirketlerinin bel kemiğini oluşturan işletmelerden 46,1 milyon dolar zarar etti. Kayıplar, 1985'ten sonra da on yıl boyunca artarak sürdü.

Trump'ın 1990 ve 1991 yılında uğradığı 250'şer milyon dolarlık zararsa, Amerika'nın vergi toplamaktan sorumlu kurumu IRS'in söz konusu yıllara ait verilerine göre, o yıllarda Trump'tan sonra en çok zarar eden vergi mükelleflerinin zararının bile iki katı olduğunu ortaya koyuyor.

New York Times'ın haberi, Trump'ın 1985-1994 yılları arasında Amerika'da vergi toplamadan sorumlu kurum olan IRS'e gönderdiği vergi beyannamelerinin aslına değil, bu beyannamelere erişimi olan adı gizli bir kişinin sağladığı verilere dayanıyor.

Trump'ın zarar eden iş kolları arasında bir profesyonel Amerikan futbolu takımına ve bir havayolu şirketine yaptığı yatırımlarla, tamamlanmamış inşaat ve emlak projeleri de var.

Gazeteye göre Trump, zarar ettiği yıllar boyunca lüks hayat tarzını sürdürmeyi başardı. Bunun nedeni, Trump'ın o dönemdeki gelir kaynağının büyük çoğunluğunun bankalardan ve Trump şirketlerine yatırım yapanlardan gelmiş olması. Trump'ın para kaynaklarından biri de gazeteye göre babasıydı.

Öte yandan Trump'ın zarar ettiği 1985-1994 yılları arasında sekiz yıl boyunca vergi ödememiş olması, federal yasaları çiğnediği anlamına gelmiyor. Bunun nedeni, Amerikan vergi yasaları uyarınca vergi mükelleflerinin sahip oldukları şirketlerin büyük zarara uğraması durumunda bu zarar miktarını gelir vergisinden düşebilmelerine olanak tanınması.

Başkan Trump ise New York Times'ın haberine Twitter üzerinden tepki verdi ve haberi “çok hatalı yalan haber saldırısı” olarak niteledi. Trump, Twitter mesajında ayrıca müteahhitlerin 1980 ve 1990'lı yıllarda, bundan 30 yıl önce, büyük miktarlarda mali zararı vergiden düşebildiğini kaydetti.

Trump'ın avukatlarından Charles Harder ise gazetenin kullandığı verilerin “hatalı” olduğunu kaydetti. Harder, özellikle vergi beyannamelerinin elektronik olarak doldurulduğu yıllardan önceki dönemde verilerin hatalı olabildiğini, bu nedenle hiçbir vergi mükellefinin beyannamesi hakkında net ve tutarlı bir tablo ortaya çıkamayabileceğini söyledi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG