Erişilebilirlik

Nusaybin’de Operasyon Tedirginliği


Nusaybin Kamışlı
Nusaybin Kamışlı

Türkiye-Suriye sınırı üzerinde bulunan Mardin’in Nusaybin İlçesi, 2015 yılındaki hendek ve barikat çatışmaları nedeniyle aylar süren çatışmalara tanıklık etti. İlçede dört yıl sonra bir kez daha bomba sesleri yankılanmaya başladı.Seslerin kaynağı bu kez Suriye’nin Kamışlı kasabasıydı.

Nusaybin’de Operasyon Tedirginliği
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:19 0:00

Türkiye’nin Barış Pınarı harekatının hedefleri arasında Kamışlı civarındaki SDG mevzileri de vardı. Mevzilerin bombalanmasının ardından Türkiye tarafına atılan roketler sınıra yakın binalara isabet etti. Üç kişinin hafif yaralandığı saldırılar ilçe halkını tedirgin etti.Evleri sınıra yakın olan çok sayıda aile evlerini terk ederek köylerdeki yakınlarının yanına gitti.

Gün ağarınca iki komşu ilçede de hayat normale döndü. Kamışlı’nın bazı yerlerinden dumanlar yükselirken patlama sesi duyulmadı. Sınırın Türkiye tarafında güvenlik önlemleri arttırılırken, insanların tedirgin bekleyişleri sürüyor.

İlçede konuşulan tek konu operasyon. Dün gece evinin yakınlarına roket düşen Davut Öztürk ve ailesi evlerini terk etmek zorunda kaldı. VOA Türkçe’ye konuşan Öztürk, “Dün gece korktuk, köye gittik. Damadımın evine gittim. Komşumuzda tüp patladı ondan sonra karşıdan bir roket geldi. Boş bir eve çarptı patladı. Kimse yoktu evde. Biz de evden kaçtık. Bu şehrin yarısı dün gece burayı terk etti. Ne olacağını kimse bilmiyor? Biz de çıktık gittik, daha yeni geldik. Çocuklarımız hala orada. Umudumuz Allah bu ateşe bir su döksün, bu ateşi söndürsün” dedi.

İsmail Tektaş ise operasyon nedeniyle tedirgin. VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Tektaş, “Bu savaşı kabul etmiyoruz, benimsemiyoruz, kınıyoruz. Bu nedir sabahtan akşama kadar savaş? Bir kere Suriyelileri getirdiler buraya, bizim işlerimizi bozdular. Onu geçtik şimdi çıkan savaş, bu güneyimizde olan savaş, hiç iyi olmadı. Biz dün akşam çok korktuk. Korkmayacak kimse var mı? Biz evden çıktık, evi terk ettik, civar köylere gittik” diye konuştu.

İlçe esnaflarından Mahmut Ayaz dükkanının önünde komşularıyla gelişmeleri değerlendiriyor. VOA Türkçe’ye konuşan Ayaz, gelecekten umutsuz. Ayaz, duygularını şu cümlelerle dile getirdi;”Habersiz bir savaş oldu. Bomba roket seslerini duyduktan sonra savaşın başladığını hissettik. Savaş bu şekilde mi olur? Daha önce de Nusaybin’in yıkılışına şahit olduk. O zaman belirli noktalarda olduğu için gidebiliyorduk, çarşıya gelebiliyorduk. Dünkü saldırılarda bombaların nereye düşeceğini kestiremediğimiz için büyük bir korku içindeydik. Şu an kendimizi güvende hissetmiyoruz. Çok rahat değiliz ama maalesef gidecek yerimiz de yok. Bölge kaynayan bir bölge olduğu için geleceğe umutla bakamıyoruz. Dışarıda çok mutlu olan kimseyi göremezsiniz.”

İlçedeki okullar da operasyon nedeniyle iki gün tatil edildi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG