Erişilebilirlik

Nusaybin’de Neler Oluyor?


Nusaybin’de Neler Oluyor?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00

Nusaybin’in Koru köyü ile ilgili tartışmalar, 11 Şubat tarihinde sokağa çıkma yasağı ilan edilmesiyle başlayan operasyonla gündeme geldi. Valilik köy ve çevresinde saklanan PKK militanlarını yakalamak için operasyon başlatıldığını duyurdu.

Ancak operasyondan yedi gün sonra HDP ve DBP yöneticileri, köylülere işkence yapıldığı ve bazı evlerin yıkıldığı iddialarını ortaya attı. İki partinin üyelerinden oluşan heyetler köye gitmeye çalıştı. Ancak köy girişinde barikat kuran askerler, heyetlerin köye girişine izin vermedi. Bunun üzerine heyet köyün girişinde oturma eylemi başlattı. Köyün dışında eylem sürürken içerde de operasyon devam etti. Köyden zaman zaman silah ve patlama sesi duyuldu. Operasyon sırasında gözaltına alınan 23 kişi bugün serbest bırakıldı.

Tartışmalar sürerken sosyal medyada paylaşılan bazı fotoğraflar tansiyonu daha da yükseltti. Fotoğrafların birinde bir asker, cesedin başında bozkurt işareti yaparken görülüyordu. Kürt siyasetçiler ölenlerin sivil olduğunu iddia etse de, Mardin Valiliği iddiaları reddetti. Valilik operasyonda 2 PKK’lının öldürüldüğünü duyurdu.

Oturma eylemi bugün altıncı gününe girdi. Aralarında siyasetçilerin de bulunduğu heyet köy girişinde oturma eylemi yapmayı sürdürdü. Heyette bulunan Demokratik Toplum Kongresi Eş Başkanı Leyla Güven, 6 gündür Koruköy’e girebilmek için beklediklerini söyledi. Güven, “Çeşitli heyetlerle birlikte köye girmeye çalışıyoruz ve sivillerin yaşadıklarını yerinde görmek için çaba içerisindeyiz ama devlet bizi köye almama konusunda kararlı. Devletin bu anlayışına yabancı değiliz sürekli aynı tarzda, Kürt sorununun demokratik yollarla çözümü mümkünken bunu operasyonlarla katliamlarla ablukalarla sürdürmeye çalışıyor. Yeniden eski yöntemler deneniyor. Bizim amacımız şu; orada yaşayan siviller çok büyük mağduriyet yaşıyorlar en temel ihtiyaçlarını karşılayamıyorlar. Bu bizim için önemli, heyette bulunanların orada akrabaları var. Onlara ulaşabilmek için günlerdir burada bekliyorlar. Burada yer alanların tek hedefi var, oradaki kardeşlerimize ulaşıp dramlarını sonlandırmak. Ama yetkililer hiçbir şekilde bizimle muhatap olmuyor. Biz bu tutumu kabul etmiyoruz. Eylemimizi sürdürüyoruz. En kısa sürede ablukanın kaldırılmasını ve insanların normal yaşama dönmesini bekliyoruz,” dedi.

Köyden paylaşılan bir fotoğraf ise İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nu karşı karşıya getirdi. Abdi Aykut isimli bir köylünün darp edilmiş halde çekilmiş fotoğrafı Tanrıkulu tarafından gündeme getirildi. Tanrıkulu, Aykut’un işkence gördüğünü söyledi.

Tanrıkulu’nun açıklamasına İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yanıt verdi. Soylu, “Terörle mücadele ediyor Türkiye. Terörle mücadele sürerken bir muhalefet milletvekili çıkıp, ‘Mardin’de Koruköy’de ne oluyor? Orada bir köyü neden çevirdiniz?’ diye soru soruyor. 'Orada işkence yapıyorsunuz' diye bir anlayışı ortaya koyuyor. Bir yaşlıdan bahsediyor. ‘Ona işkence ediyorsunuz’ diyor. Hukuk devletinin dışında hiçbir şey yapılmıyor. O yaşlının bulunduğu evi biz 5 aydır takip ediyoruz. O ev İstanbul’da, Mersin’de, İzmir’de ve milletin canını acıtan patlamalara ev sahipliği yapan planın evidir. O yaşlı dediğiniz adam ise teröre ev sahipliği yapıyor. O köyde güvenlik güçlerimiz var. Köyün altını tamamen sığınağa çevirmişler. Belli ki bir hazırlığın içerisindeler. Orada çatışma hala daha sürüyor. Köyde bombaların, el yapımı patlayıcıların, Kalaşnikofların ve bu tür hazırlıkların ne işi var? Orayı üs haline getirdiler. Bunlar olurken çıkıp muhalefet partisinin birkaç milletvekili bana soru soruyor. Bana ne soruyorsun, git Kandil’e sor, git Karayılan’a sor da sana anlatsın ne olduğunu,” dedi.

Sezgin Tanrıkulu ise Soylu’ya Twitter üzerinden yanıt verdi. Tanrıkulu, “Yaşlı bir köylüye işkence yapıldığı iddiasına yanıt veremeyip ‘vatan-millet-Sakarya’ söylemiyle suçunuzu örtemezsiniz! Suçunuzu yüzünüze vuran herkese terörist deme haddiniz yok, utanmazlar!” dedi.

Bu arada Diyarbakır Barosu iddiaları yargıya taşıdı. Baro yönetimi Aykut’un işkence gördüğü iddialarına ilişkin Mardin Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Amerikanın Sesi’nin ulaştığı bazı güvenlik kaynakları köydeki sivillerin tahliye edileceğini söyledi. Ancak tahliye henüz başlamadı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG