Erişilebilirlik

Nuriye Gülmen Tahliye Edildi


OHAL kapsamında görevinden ihraç edilen ve 268 gündür açlık grevinde olan tutuklu akademisyen Nuriye Gülmen için tahliye kararı verildi.

KHK ile ihraç edildikten sonra açlık grevine başlayan ve açlık grevinin 72’nci gününde gözaltına alınan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'nın yargılandığı davanın 6’ncı duruşması Sincan Cezaevi Kampüsü'nde görüldü.

Mahkeme, 23 Mayıs'tan bu yana cezaevinde bulunan ve duruşmaya getirilmeyen Gülmen’i örgüt üyeliğinden mahkum etti; ancak Gülmen’in tahliyesine karar verdi. Gülmen’e verilen 5 yıl hapis cezası arttırımla 7 yıl 6 aya çıktı, sonrasında yapılan indirimle de 6 yıl 3 aya düşürüldü.

Nuriye Gülmen ile Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesinin tutuklu odasından SEGBİS aracılığıyla bağlantı kuruldu.

Mahkeme ayrıca 20 Ekim’de tahliye edilen Semih Özakça'nın ve tutuksuz sanık Acun Karadağ’ın tüm suçlamalardan beraati ve adli kontrol şartının kaldırılması yönünde karar aldı.

Gülmen ve Özakça, darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL kapsamında görevinden alınan 110 bin kamu görevlisi arasında yer alıyorlar. Ankara’da görevlerine iadeleri için protesto gösterileri düzenleyen eğitmenlerden Gülmen, 9 Kasım 2016’da, ardından Özakça 23 Kasım 2016’da Yüksel Caddesi’nde oturma eylemine başlamıştı. Bu eyleme KHK’lardan etkilenen Esra Özakça, Veli Saçılık, Acun Karadağ gibi isimler de katılmıştı.

Oturma eylemi sırasında defalarca gözaltına alınmaları üzerine Nuriye Gülmen ve Semih Özakça, 9 Mart günü açlık grevine başladıklarını kamuoyuna duyurdu. Gülmen ve Özakça, adli sicil temiz kağıdı alarak o güne değin haklarında herhangi bir terör örgütü bağlantısı bulunmadığını da paylaştı.

Sonrasında Gülmen ve Özakça henüz gerçekleşmemiş toplumsal eylemleri provoke ettikleri gerekçesiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebiyle 22 Mayıs’ta tutuklandı. Özakça ve Gülmen, DHKP-C örgütü üyeliği, terör propagandası yapmak ve gösteri yasağını delmekle suçlanıyordu.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG