Erişilebilirlik

Nükleer Santralda Çatışma Sonrası Yangın


Rusya’nın Ukrayna saldırıları sürerken, Avrupa’nın en büyük nükleer santralı olan Zaporijya’da çıkan yangın korkuya yol açtı.

Ukrayna’daki Zaporijya nükleer santralındaki çatışmalardan sonra çıkan yangının söndürüldüğü ve santralın Rus askerlerinin eline geçtiği bildirildi.

Ukrayna’daki bölgesel yetkililer sosyal medya hesaplarından, nükleer tesisin Rusya’nın eline geçtiğini doğrulayarak santral sahasında çatışmalar sonucu çıkan yangınınsa söndürüldüğünü açıkladı.

ABD Enerji Bakanı Jennifer Granholm, yangının ardından tesiste yüksek radyasyon tespit edilmediğini bildirdi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski de yayınladığı mesajda, “Avrupalılar, lütfen uyanın. Rus birliklerinin Ukrayna’daki bir nükleer santrala ateş açtıklarını siyasetçilerinize söyleyin” dedi.

Zelenski, nükleer tesiste çıkan yangın konusunda ABD Başkanı Joe Biden ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson’la konuştu ve son durumla ilgili bilgi verdi.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, “Biden’ın, Zelenski’nin bölgedeki askeri faaliyetlerin sonlandırılması ve itfaiyeyle acil müdahale ekiplerinin bölgeye erişmesine izin verilmesi çağrısına katıldığı” bildirildi.

İngiltere Başbakanlığı da “Putin’in pervasız eylemlerinin artık tüm Avrupa’nın güvenliğini doğrudan tehdit ettiğini” belirtti.

Bu arada, Asya’da borsalar, Rusya’nın Zaporijya santralına saldırdığı haberlerinin ardından düştü.

Tokyo ve Hong Kong yüzde 2,5 ve 2,6 ile en büyük düşüşün kaydedildiği borsalar oldu. Asya’da piyasaların açılmasıyla birlikte petrolün varili de 112 doları aştı.

STÜDYO VOA

ABD Ordusu, Gazze açıklarında geçici iskeleyi kurdu - 16 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG