Erişilebilirlik

Nükleer Güvenlik Zirvesi'nde Temel Konu Nükleer Malzeme Güvenliği


Salı günü Güney Kore'nin başkenti Seul'de nükleer güvenlik zirvesi yapılacak. Zirveye, Obama, Erdoğan dahil; 50 dünya lideri katılacak. Zirvede temel konu nükleer malzemelerin güvenliği…

Nükleer silahların kontrol altında tutulması ve teröristlerin eline geçmesinin engellenmesi. Salı günü Güney Kore’de biraraya gelecek 50 dünya liderinin gündeminde olan konu.

Seul zirvesi, iki yıl önce Washington’da yapılan ilk Nükleer Güvenlik Zirvesinin devamı.

Başkan Barack Obama, “Soğuk Savaşın sona ermesinden 20 yıl sonra tarihin acımasız bir oyunuyla karşı karşıyayız. Devletler arası nükleer savaş tehlikesi azalmış, ama nükleer saldırı riski artmış durumda.” şeklinde konuştu.

Nükleer güvenlik uzmanı Joseph Cirincione, zenginleştirilmiş uranyumun teröristlerden uzak tutulmasının hayati önem taşıdığını söylüyor. Cirincione, New York’ta Kore Derneği tarafından düzenlenen forumda konuştu: “Amerika’nın ulusal güvenliğine en büyük tehdit, nükleer terörizmden kaynaklanıyor. Bir örgütün bomba veya nükleer malzeme elde etmesi ve Amerika’da saldırı düzenlemesi; nükleer bir 11 Eylül gibi.”

Obama’nın gündeminde ayrıca nükleer silahları bulunan Kuzey Kore meselesi var. Obama bölgedeki Amerikan askerlerini de ziyaret edecek.

Pyongyang hükümeti, zirveyi “affedilemez bir suç” ve “provokasyon” olarak niteledi.

Kuzey Kore’nin nükleer programı batılı ülkelerde kaygı yaratmaya devam ediyor.

Ancak, Kuzey Kore bu zirvenin temel konularından biri olmayacak. Uzman Alexandra Toma da bu görüşte: “Kuzey Kore’nin gündeme gelmemesi mümkün değil tabii, ancak Güney Kore hükümeti de Koreli uzmanlar da Nükleer Güvenlik Zirvesi’nin bundan daha fazlasını ele alacağını biliyor.”

Örneğin, nükleer tesislerin güvenliği, ele alınacak konuların başında geliyor. Özellikle, geçen yıl Japonya’daki deprem ve tsunaminin ardından bu konu büyük önem taşıyor.

Küresel Güvenlik Ortaklığı Başkanı Kenneth Luongo, Fukushima nükleer tesisindeki felaketin nükleer enerji güvenliğinin iyileştirilmesi ihtiyacını bir kez daha gösterdiğini söylüyor: “Fukushima, gelişmiş bir ülkede bile çok ciddi bir nükleer kaza meydana gelebileceğini göstermenin ötesinde, elimizde uluslararası çapta radyoaktif tehlikeye karşı önlem alabilecek yeterli bir sistem olmadığını da kanıtladı.”

Zirveden önce Başkan Barack Obama, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dahil birçok liderle de görüşmeler yapacak.


XS
SM
MD
LG