Erişilebilirlik

Nükleer Görüşmelerde Fazla Mesai


Tahran hükümetiyle Batılı ülkeler arasında devam eden görüşmelerde hedeflenen sürede anlaşmaya varılamayınca taraflar şimdi de Cuma gününe kadar nihai bir uzlaşmaya varmak için müzakerelere devam ediyor

İran ve P5+1 ülkeleri, iki tarafın kendilerine tanıdıkları süreyi ikinci kez aşmasından sonra görüşme masasında pazarlık yapmayı sürdürüyor.

Taraflar şimdi anlaşmaya varmak için Cuma gününe kadar kendilerine süre tanıdı.

Viyana’daki görüşmelere katılan Batılı bir diplomat, İran’la görüşmelerin “açık uçlu” olmadığını ve son bir kez uzatıldığını söyledi.

Batılı diplomat, “Görüşmeleri nasıl ve ne şekilde uzatacağız anlamak zor. Bu iş ya 48 saat içinde çözülür, ya da görüşmeler sona erer,” dedi.

İran heyetinden Abbas Arakçı ise tanınan süre sona erse de İran’ın ne kadar gerekiyorsa o kadar görüşmelere devam edeceklerini söyledi.

Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü ve Viyana’daki Amerikan heyeti adına açıklamada bulunan Marie Harf ise Washington’un tanınan süreden çok, varılacak anlaşmanın içeriğiyle ilgilendiğini söyledi.

İran’la varılacak anlaşma, bu ülkenin nükleer programını kısıtlaması karşılığında Tahran’a uygulanan yaptırımların aşamalı olarak hafifletilmesini öngörüyor.

Ancak İran askeri tesislerini denetime açık tutmak istemiyor. Tahran bunun yanısıra şimdi de konvansiyonel silah satışlarına BM tarafından konulan ambargonun kaldırılmasını istiyor.

Müzakerelere katılan Batılı bir diplomat silah ambargosunun kaldırılmasıyla ilgili müzakerelerin çok “hararetli” geçtiğini söyledi.

Beyaz Saray’dan dün yapılan açıklamada taraflar arasında hala “önemli” görüş ayrılıkları olduğunun altı çizildi. Ancak Dışişleri Bakanı John Kerry, tarafların nihai bir anlaşma yapmaya hiç bu kadar yakın olmadıklarını, bu yüzden de müzakerelere devam edilmesi gerektiğini söyledi.

Eğer taraflar Cuma gününe kadar anlaşmaya varırsa Amerikan Kongresi 30 gün içinde anlaşmayı gözden geçirecek ve daha önce Kongre tarafından konulan yaptırımların kaldırılmasını oya sunacak. Ancak taraflar bu turda da anlaşmaya varamazsa, gözden geçirme süresi 60 güne çıkacak.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG