Erişilebilirlik

Nükleer Görüşmeler Yeniden Başlıyor


P5+1 grubu ve İran, 22-23 Nisan tarihleri arasında Viyana’da yapılacak görüşmelerde, bu ay içinde üzerinde mutabık kalınan çerçeve anlaşması üzerinde çalışarak, 30 Haziran’a kadar imzalanması hedeflenen nihai anlaşma metnini hazırlayacak

Avrupa Birliği, P5+1 ülkeleriyle İran arasındaki yeni tur görüşmelere gelecek hafta Viyana’da yeniden başlanacağını açıkladı.

22-23 Nisan tarihleri arasında yapılacak görüşmelerde, heyetler, bu ay içinde üzerinde mutabık kalınan çerçeve anlaşması üzerinde çalışarak, 30 Haziran’a kadar imzalanması hedeflenen nihai anlaşma metnini hazırlayacak.

İngiltere, Çin, Fransa, Amerika ve Almanya’dan oluşan P5+1 ülkeleri, İran’ın nükleer programının silah üretmek yerine sadece sivil amaçlara hizmet etmesini garanti altına alarak, karşılığında Tahran rejimine uygulanan yaptırımları kaldırmayı hedefliyor.

Bu arada Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi de İran’la yürüttüğü “yapıcı” görüşmelerin son turunu tamamladığını açıkladı. P5+1 görüşmelerine paralel olarak yapılan bu müzakerelerde de İran’ın nükleer programı ele alınıyor. Birlemiş Milletler’e bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi, önümüzdeki dönemde görüşmelere devam edileceğini bildirdi.

Öte yandan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ülkesinin nihai anlaşmaya varmak için Amerikalı Kongre üyeleriyle değil, P5+1 ülkeleriyle müzakere ettiğini söyledi.

Amerikan Senatosu’nın Dış İlişkiler Komisyonu Salı günü İran’la imzalanacak anlaşma konusunda bir tasarıyı kabul etmişti.

Tasarı, imzalanacak anlaşma için 30 günlük bir değerlendirme süresi öngörüyor ve her üç ayda bir Başkan Barack Obama’nın, İran’ın nükleer faaliyetlerini azalttığını kanıtlamasını istiyor. Aynı tasarıya göre, Kongre’nin İran’a koyduğu yaptırımlar Tahran’ın nihai anlaşmanın koşullarını ihlal etmesi halinde yeniden uygulamaya sokulacak.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani’nin son açıklaması bu tasarının Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nda kabulünden sonra geldi.Ruhani, binlerce kişiye hitaben yaptığı konuşmada, tüm yaptırımlar aynı anda kaldırılmadığı sürece İran’ın nihai anlaşmayı kabul etmeyeceğini söyledi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG