Erişilebilirlik

Nükleer Görüşmeler Cuma’ya Uzatıldı


İran ve P5+1 ülkeleri, Tahran hükümetinin nükleer programıyla ilgili nihai anlaşmaya varılması için süre tanımak amacıyla Viyana'da sürdürdükleri görüşmeleri Cuma gününe kadar uzattı.

Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, “Her konuda önemli ilerleme kaydettik, ancak bu, toplantılara katılan ülkelerin tümü için bu son derece teknik ve önemli sonuçlar doğurabilecek bir konu” dedi.

Harf sözlerine, “Zamandan daha çok yapacağımız anlaşmanın kalitesi üzerine odaklanıyoruz” diye devam etti.

Avrupa Birliği Dış Politika Sorumlusu Federica Mogherini, “Nihai bir anlaşmaya varabilmek için ihtiyacımız olan zaman ve gün konusunda esnek olduğumuzu düşünüyorum” dedi ve çözülmesi gereken birkaç önemli konu kaldığını bildirdi.

Görüşmelerin bu turu, Nisan ayında varılan çerçeve anlaşmayı nihai hale getirmeyi amaçlıyor. Görüşmelerin süresi 30 Haziran’dan itibaren yedi gün daha uzatılmıştı.

İran’la ABD, İngiltere, Çin, Fransa, Rusya ve Almanya’nın dahil olduğu P5+1 ülkeleri, Tahran’a uygulanan uluslararası yaptırımları kaldırma karşılığında bu ülkenin nükleer faaliyetlerini sınırlayacak bir anlaşma üzerine bir haftadır yoğun bir müzakere yürütüyor.

Üst düzey bir İranlı yetkili, “Öngördüğümüz kesin bir son tarih yok” dedi. Aynı yetkili ayrıca, “ABD’nin bazı konularda görüşleri olduğunu biliyoruz, ancak bu herkesin aynı görüşü paylaştığı anlamına gelmiyor” dedi.

Görüşmeler, İran’a uygulanan yaptırımları hafifletilmesi süreci ve Birleşmiş Milletler denetçilerinin İran’ın nükleer sitelerine giriş ve inceleme yetkileri konusunda tıkanmıştı.

Ancak dün İranlı yetkililerin, BM’den silah ambargosunu kaldırmasını istemesiyle yeni bir anlaşmazlık konusu daha ortaya çıktı. Batılı yetkililer bu talebe karşı çıktı.

Perşembe gününe kadar bir anlaşmaya varılırsa, Amerikan Kongresi anlaşmayı 30 gün içinde inceleyip bazı yaptırımları kaldırıp kaldırmama konusunu görüşüp oylayacak. Anlaşma Perşembe’den sonra gerçekleşirse Kongre’nin inceleyip karar verme süreci 60 güne uzayacak.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG