Erişilebilirlik

İnsan Hakları Örgütleri Türk Yargısını Övdü


İnsan Hakları Örgütleri Türk Yargısını Övdü
İnsan Hakları Örgütleri Türk Yargısını Övdü

İnsan Hakları Gözlem Örgütü, Türkiye’de işkence olayına karışan 9 yetkiliye ağır cezalar verilmesini tarihi bir karar olarak niteledi.

Örgütün açıklaması Engin Çeber'in Metris Cezaevi’nde işkence ve kötü muamele sonucu hayatını kaybettiği iddiasına ilişkin davayla ilgili.

Uluslararası Af Örgütü de kararı Türk yargı tarihinde bir “ilk” olarak niteledi ve devlet görevlilerinin işkenceyle ölüme neden olmak suçundan ilk kez ömür boyu hapse mahkum edilmesini memnunlukla karşıladığını bildirdi.

Engin Çeber, Sarıyer'de, 28 Eylül 2008 tarihinde, izinsiz gösteri yaptığı gerekçesiyle gözaltına alınmış ve 10 Ekim 2008'de İstanbul'da kaldırıldığı hastanede ölmüştü.

Adli Tıp Kurumu’nun otopsi raporunda, Çeber’in, vücuduna ve kafasına aldığı darbeler yüzünden beyin kanamasından öldüğü belirtiliyordu.

Cinayetle yargılanan kamu görevlilerinden cezaevi 2’nci müdürüyle 3 infaz koruma memuru, müebbet hapis cezasına çarptırıldı. İki gardiyana da Çeber ve onunla birlikte tutuklanan Özgür Karakaya ve Cihan Gün'e işkence yapmak suçundan 7 yıl 3 ay hapis cezası verildi.

İnsan Hakları Gözlem Örgütü’nün Türkiye uzmanı Emma Sinclair-Webb, kararın "Türk adalet sisteminin işkence ve kötü muameleyi artık görmezden gelmeyeceğini anladığını” gösterdiğini söyledi.

XS
SM
MD
LG