Erişilebilirlik

İnsan Hakları Grupları Hula Katliamına Tepkili


İnsan Hakları grupları Cuma günü Suriye’de 100 sivilin öldürülmesini kınadı. İnsan Hakları Gözlem Örgütü olayla ilgili olarak soruşturma başlatılmasını istedi.

Örgüt, Suriye’nin Hula kasabasında aralarında çocukların da bulunduğu 108 kişinin öldürülmesi olayının Birleşmiş Milletler denetiminde incelenmesini istiyor.

İnsan Hakları Gözlem Örgütü Ortadoğu başkan yardımcısı Nedim Houry, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, Pazar günü BM Güvenlik Konseyi tarafından yapılan açıklamanın yeterli olmadığını söyledi: "Uluslararası toplum bu konuya daha fazla müdahil olmalı. Suriye hükümetine buna son vermesi için daha fazla baskı yapılmalı. Düzgün soruşturma yapılmalı. İnsanlar sorumlu tutulacak birini arıyor.”

Houry, Güvenlik Konseyi’nin hızlı bir şekilde toplanmasını takdir ettiğini söyledi, ancak olayın sorumlularının belirtilmemesini eleştirdi. Houry, Suriye hükümetinin yürüttüğü başka soruşturmalarının sonuç vermediğini hatırlattı.

İnsan Hakları Gözlem Örgütü, Hula kasabasındaki saldırılara tanıklık eden üç kişiyle görüştü. Houry, görgü tanıklarının saldırılarda tank ve top kullanıldığını bildirdiğini söyledi. Görgü tanıkları, saldırının hükümet yanlısı gruplar tarafından düzenlendiğini söyledi, ancak saldırıyı askerlerin mi yoksa Şabiha olarak bilinen hükümet yanlısı milislerin mi düzenlediği tespit edilemedi.

Bölgede incelemelerde bulunan BM yetkilileri çok sayıda insanın yakın mesafeden vurulduğunu; ölülerin üçte birinin 10 yaşından küçük çocuklar olduğunu açıkladı.

Rejim karşıtı grupların sözcüsü bu saldırıyla birlikte uluslararası temsilci Kofi Annan tarafından desteklenen ateşkesin son bulduğunu açıkladı. BM Temsilcisi Annan şu sıralarda Şam’da temaslarda bulunuyor.

Suriye hükümeti, Hula’daki saldırılardan “silahlı teröristleri” sorumlu tuttu. Suriye’nin müttefiki Rusya ise katliamdan her iki tarafın sorumlu olduğunu ileri sürdü.

Ancak BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ve temsilcisi Kofi Annan olaylardan Şam hükümetini sorumlu tutan açıklama yaptı.

Uluslararası Toplumun Tutumu Değişebilir


Beyrut Amerikan Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Direktörü Rami Huri feci bir katliam yapıldığını, bu olaylın uluslararası toplumun Suriye’deki ihtilafa yaklaşımını değiştirebileceğini söyledi: “Suriye muhalefetine yönelik bazı adımlar atılacağını tahmin ediyorum, Araplar ve Esad’ın çekilmesini isteyen uluslararası toplum tarafından. Bunlar somut adımlar olur mu, bekleyip göreceğiz. Ama bu siyasi değişim tetikleyecek nitelikte bir olay.”

Hula katliamı, Amerika, İngiltere, Türkiye ve çok sayıda Arap ülkesi tarafından da kınandı. Şiddet olayları, Lübnan’da Hizbullah dahil tüm gruplar tarafından kınandı.

Diplomatik Çözüm İhtimali Uzaklaşıyor


İnsan Hakları Gözlem Örgütü’nden Nedim Houry Suriye krizine diplomatik çözüm bulunacağı ihtimalinin giderek azaldığını söyledi: “Suriye çok tehlikeli bir yolda. Annan planı, Suriye krizinin askeri bir ihtilafa dönüşmesini önleyemedi. Ülkenin birçok yanında içs avaş denebilecek nitelikte çatışmalar var. Annan’ın ziyareti son şans olabilir.”

XS
SM
MD
LG