Erişilebilirlik

NSA Merkel'le İlgili 300'den Fazla Rapor Tutmuş


Alman Der Spiegel dergisi, Amerikan Ulusal Güvenlik Dairesi’nin Almanya Başbakanı Angela Merkel’e ait 300’den fazla rapor tuttuğunu bildirdi

Dergi, Merkel’ın dışında Peru, Somali, Beyaz Rusya gibi ülkelerin liderleri hakkında da benzer raporlar hazırlandığını duyurdu.

Der Spiegel, son haberlerini Ulusal Güvenlik Dairesi’nin eski çalışanı Edward Snowden’ın sızdırdığı gizli belgelere dayandırıyor. Amerikalı eski istihbarat görevlisi, Rusya’ya sığınmadan önce NSA’e ait 1 milyon 700 bin belgeyi yanında götürmüştü.

Son bilgilerin Amerika ve Almanya arasındaki gerginliği arttırabileceği bildiriliyor. Snowden’ın sızdırdığı bilgilerde NSA’in Almanya Başbakanı Merkel’in cep telefonu konuşmalarının kayıtlarının da toplandığı ortaya çıkmıştı.

Der Spiegel’ın haberinde ayrıca İngiliz gizli istihbarat servisinin, Almanya’daki bazı internet şirketlerine sızdığı bildiriliyor.

Başkan Barack Obama’yla geçen Ekim ayında Brüksel’de bir araya gelen Merkel, müttefik ülkelere yönelik casusluk faaliyetlerinin kabul edilemeyeceğini söylemişti.

Başkan Obama da Ocak ayında Amerika’nın gizli izleme faaliyetlerinde değişikliklere giden ve müttefik ülkelerin liderlinin izlenmesine son veren bir dizi yeni tedbirr açıklamıştı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG