Erişilebilirlik

NSA'nin Yeni Başkanını Zor Görev Bekliyor


NSA'nin Yeni Başkanını Zor Görev Bekliyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00

Amerikan Ulusal Güvenlik Dairesi’nin (NSA) müttefik ülkelerdeki telefon ve internet verilerini topladığı yolundaki haberler büyük öfke yarattı. Bu istihbarat kurumunun faaliyetlerini yeniden gözden geçirme yönünde girişimler var

Ulusal Güvenlik Dairesi’nin dünya liderlerinin telefon ve internet haberleşmelerini izlediği iddiaları, Amerika’nın müttefiklerini çok kızdırdı.

Amerikan internet şirketleri Yahoo ve Google da Ulusal Güvenlik Dairesi’nin verilerini gizlice kopyalayarak milyonlarca kişinin özel bilgilerine erişmesinden büyük rahatsızlık duydu.

Çok büyük miktarda veri topladığı yolunda arka arkaya çıkan haberler yüzünden Kongre, Ulusal Güvenlik Dairesi’nin faaliyetlerine sınırlama getirmeyi planlıyor.

Daire Başkanı Orgeneral Keith Alexander, gelecek yılın başında emekli oluyor. Ancak kendisinden sonraki genel müdürün kuruma duyulan güveni yenilemesi gerekecek. Federal Soruşturma Bürosu (FBI) başkanına geçmişte danışmanlık yapan Paul Tiao da bu görüşte: “Kurumun yeni başkanı için hem yabancı liderlerle, hem de yabancı istihbarat servislerinin yöneticileriyle, hatta bu sektörün liderleriyle güvene dayalı ilişkiler kurması ve bu ilişkileri iyi yönetebilmesi çok önemli olacak.”

Orgeneral Alexander emeklilik planlarını, kurumun eski çalışanı Edward Snowden’in açıklamalarından önce yapmıştı. Snowden’in kurumun casusluk faaliyetlerini deşifre etmesi büyük öfke yarattı.

Peki, Orgeneral Alexander istihbarat dairesi başkanı olarak nasıl hatırlanacak?

Washington’daki Uluslararası ve Stratejik Araştırmalar Merkezi’nden James Andrew Lewis’a göre, Alexander, istihbarat dairesinin askeri kanadı olan Siber Komutanlığı kurması ve yönetmesiyle büyük saygınlık kazanmış bir lider.

James Andrew Lewis: “Herkese, Snowden olayından sonra General Alexander’a ne olacağını sordum. Kıdemli yönetim yetkililerinden Cumhuriyetçi üyelere kadar herkes, kendisinin yerinin asla doldurulamayacağını söyledi.”

Daire’nin eski çalışanı ve sırlarını açığa çıkaranlardan biri olan William Binney, kurumun Amerikan anayasasını ihlal ettiği görüşünde. Binney, Alexander’ın toplanan bilginin terör olaylarını önlediği yolundaki savunmaya katılmıyor.

Binney, Ulusal Güvenlik Dairesi’nin bir sonraki başkanının da telefon ve interneti izlemekten vazgeçmeyeceğini söylüyor: “Bu kurum yaptıklarını ve politikalarını değiştirmedikçe, ben hiçbir şeyin değişmesini beklemiyorum.”

Bir hukuk bürosunun ortaklarından biri olan Paul Tiao’ya göre de, casusluk faaliyetleri devam edecek: “Teröristlerin ve yabancı istihbaratçıların, siber korsanların haberleşmesini izlemek onların görevi.”

General Alexander’a çok fazla yetki verildiğini düşünenler, Ulusal Güvenlik Dairesi ve Siber Komutanlık’ın başına ayrı kişilerin atanması çağrısı yapıyor.

Ancak James Andrew Lewis, Keith Alexander’ın sorumlu davrandığını düşünüyor: “Kurum çok iyi çalışıyor. Alexander komuta zincirinin bir parçası. Şimdiye kadar hiçbir sorun yaşanmadı.”

Ne olursa olsun, Başkan Barack Obama’nın Ulusal Güvenlik Dairesi ve Siber Komutanlık’ın başına atayacağı kişinin hem Kongre, hem de Amerika’nın müttefikleriyle sıkı bir işbirliği yapması gerekecek.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG