Erişilebilirlik

‘Notre Dame’ı Birlikte Yeniden İnşa Edeceğiz’


(ARŞİV)
(ARŞİV)

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, yangın yüzünden ciddi zarar gören Notre Dame Katedrali’ni hep birlikte yeniden inşa edeceklerini ve bunun için de uluslarası toplumdan yardım isteyeceğini söyledi.

Olay yerini ziyareti sırasında açıklamalarda bulunan Macron, Notre Dame yangınını “korkunç bir trajedi” olarak niteledi.

Yangında katedralin çatısı çökmüş ancak iki kule ve ana binanın kurtarıldığı açıklanmıştı. Macron da, en kötü senaryonun önlendiğini belirtti.

Dünya genelindeki bütün Katolikler’e dayanışma mesajları veren Macron, “Notre Dame Katedrali’ni hep birlikte yeniden inşa edeceğiz” dedi. Macron, katedralin yeniden inşasına mali destek için uluslararası boyutta bir kampanya başlatacağını kaydetti.

Dünya liderleri de Fransız halkına yönelik destek ve dayanışma mesajları gönderdi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, katedrali “Fransa ve Avrupa kültürünün sembolü” olarak nitelerken, İngiltere Başbakanı Theresa May da, düşüncelerinin Fransız halkıyla olduğunu söyledi.

Vatikan da, “Fransa ve dünyada Hıristiyanlığın sembolündeki” yangının şok ve üzüntüye neden olduğu açıklamasında bulundu ve itfaiye ekipleri için dua ettiğini kaydetti.

Yeniden inşa için bağışlar gelmeye başladı

Cumhurbaşkanı Macron'un uluslararası bağış kampanyası başlatacakları açıklaması sonrası Fransa'nın en zengin ailelerinden biri bağış yapacaklarını belirtti.

Gucci, Yves Saint Laurent gibi ünlü lüks giyim markalarını barındıran Kering şirketinin CEO'su François- Henri Pinault, kendisi ve ailesinin Notre Dame Katedrali için 100 milyon Euro bağışlayacaklarını açıkladı.

Soruşturma başlatıldı

Paris savcılığı, restorasyon sırasında çıktığı yangınla ilgili soruşturma başlattıklarını ifade etti. Restorasyon işçilerinden 15'i polisler tarafından sorgulanıyor.

STÜDYO VOA

Biden Yönetimi ve İsrail arasında ilişkiler geriliyor mu? – 9 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG