Erişilebilirlik

‘Notre Dame Yangınının Sebebi Muhtemelen Kısa Devre’


Associated Press (AP) haber ajansına konuşan Fransız adli polis yetkilisi, Paris’in sembolü Notre Dame kilisesinde meydana gelen yangının elektrik tesisatındaki bir kısa devreden çıktığını tahmin ettiklerini bildirdi.

Yetkili, Çarşamba günü ilk araştırmalar için kiliseye gittiklerini ancak kilisenin halen güvenlik tehlikesi içeren hassas iç mekanlarını incelemek için henüz izin çıkmadığını bildirdi.

Soruşturma devam ettiği için adını vermek istemeyen yetkili, kilisenin hassas duvarlarının tahta kaplamalarla desteklendiğini söyledi.

Perşembe günü öğlen saatlerinde Elysee Sarayı’nda Notre Dame yangınına tarihi eserlere zarar vermemek için hassasiyetle ve hızla müdahale eden itfaiye görevlilerine teşekkür etmek için bir tören düzenlendi. Törene Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ev sahipliği yaptı.

Tarihi 12’nci yüzyıla dayanan Notre Dame Kilisesi’nde Pazartesi günü çıkan yangında kilise tamamen yanma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştı. İtfaiye ekipleri yangının çan kulelerine yayılmasını engelleyerek binayı büyük bir kayıptan kurtarmıştı.

Ayrıca itfaiye ekipleri önemli sanat eserleriyle birlikte tarihi ve dini eserleri de kilisenin içinden çoğu zarar görmeden çıkartmayı başarmıştı.

Macron, itfaiyecilerin cesaret ve fedakarlıklarından dolayı ‘Onur Madalyası’ verileceğini belirtti.

Bu sırada yangına yönelik soruşturma da devam ediyor. Polis hem kilise çalışanlarını hem de restorasyon faaliyetlerini yürüten işçileri dinledi. Paris savcılığına göre Perşembe günü itibariyle sorgulananların sayısı 40’a ulaştı.

İtfaiye ekipleri binanın inşaat işçileri için bile zayıf ve tehlikeli durumda olduğunu belirtiyor. İşçiler son olarak kilisenin ünlü gül pencerelerinden birinin düşen molozlardan zarar görme riskiyle karşı karşıya olduğunu tespit edip pencereyi sağlama almak için çalışmıştı.

Polis çökme ve binadan parçalar düşmesi tehlikesi karşısında kilisenin üzerinde bulunduğu Seine Nehri üzerindeki Ile de la Cite’nin bazı kısımlarını Perşembe günü resmen kapattı.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Notre Dame kilisesinin beş yılda restore edilmesini ve Paris’te 2024’te yapılacak Yaz Olimpiyatları’na yetişmesini umuyor. Ancak uzmanlar titizlik isteyen restorasyon çalışmalarının 15 yıl sürebileceğini belirtiyor. Uzmanlara göre restorasyonun nasıl yapılacağına karar vermek bile ayları ya da yılları alabilir. Kilisenin restorasyonu için şimdiden 1 milyar dolara yakın bağış sözü verildi.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG