Erişilebilirlik

Norveç'te Soruşturma Sürüyor


Norveç'te Soruşturma Sürüyor
Norveç'te Soruşturma Sürüyor

Norveç’teki dün düzenlenen çifte saldırının ardından soruşturma sürüyor. Polis, gençlik kampına düzenlenen saldırıda ikinci bir saldırganın olabileceği ihtimali üzerinde duruyor.

Saldırılardan sorumlu tutulan 32 yaşındaki Anders Behring Breivik polis tarafından sorgulanıyor. Ancak Norveç ulusal haber ajansı NTB, görgü tanıklarının polise Utoya adasındaki kampta düzenlenen saldırıda iki kişinin olduğunu söylediğini bildirdi. Habere göre saldırı sırasında Breivik polis üniforması giyiyordu, ancak diğer saldırgan sivil kıyafetliydi.

Breivik: “Aşırı Sağcı, Köktendinci”

Polis, Breivik’in işbirliği yaptığını bildirdi. Polis Breivik’in “sağ görüşlü, köktendinci Hıristiyan” biri olduğunu, İnternet’te Müslüman karşıtı yorumlar yayınladığını ve kültürel çeşitliliğe karşı çıktığını bildirdi.

Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg aşırı sağcıların ülkesinde ciddi bir sorun olduğunu söyledi ve polisin bu tehdide önem verdiğini kaydetti.

Breivik’in GeoFarm adlı bir çiftlikte çalıştığını; Mayıs ayında altı ton gübre satın aldığı öğrenildi. Oslo’daki saldırıda kullanılan bomba gübreyle yapılmıştı.

En az 91 Ölü

Utoya adasındaki kampta düzenlenen silahlı saldırıda çocuklar dahil en az 84 kişi hayatını kaybetti. İktidardaki İşçi Partisi tarafından düzenlenen yaz kampı programına yüzlerce genç katılıyordu. Daha erken saatlerde başkent Oslo’nun merkezinde resmi dairelerin bulunduğu bölgede bir araca yerleştirilen bombanın patlaması sonucu yedi kişi hayatını kaybetmişti. Saldırıda Başbakanlığın da bulunduğu hükümet binası hedef alınmıştı.

Bu arada Türkiye'nin Oslo Büyükelçisi Hayati Güven, NTV Televizyonu'na yaptığı açıklamada Türk asıllı bir Norveç vatandaşının da Utoya adasında kayıp olduğunu söyledi. Arama çalışmaları sürüyor.

Başbakan Stoltenberg, saldırıları “ulusal bir trajedi, kabus” olarak nitelendirdi ve İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Norveç’in en acı günü olduğunu kaydetti. Başbakan Stoltenberg kanlı saldırıları “korkaklık” olduğunu söyledi ve Utoya adasında “cenneti cehenneme” çevirdiğini belirtti.

Başbakan Stoltenberg suçsuz gençleri hedef alan saldırıların Norveçlilerin güven duygusunu zedelemeyeceğini kaydetti. İşçi Partisi Gençlik Kolları Başkanı Eskil Pedersen de “teröristlerin zafere ulaşmasına izin vermeyeceklerini” söyledi. Pedersen, Utoya’daki saldırıdan sağ kurtulanlardan.

Oslo’nun kuzeyindeki adanın çevresinde arama çalışmaları devam ediyor.

Saldırının nedeni henüz net olarak bilinmiyor ancak Breivik’in aşırı sağcı gruplarla ilişkili bildiriliyor.

Başkan Barack Obama Norveç’teki saldırıları kınadı ve başsağlığı diledi. Obama, tüm uluslararası toplumun bu saldırıları önleme sorumluluğu olduğunun altını çizdi. Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da, Amerika’nın suçluları adalet önüne getirme konusunda Norveç’e desteğe hazır olduğunu bildirdi.


Ayrıntılı Bakmak İçin Buraya Tıklayın

XS
SM
MD
LG