Erişilebilirlik

Nörolojik Hastalıkların Tedavisinde Müzik


Nörolojik Hastalıkların Tedavisinde Müzik
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

California Üniversitesi’nden araştırmacılar müzik ve ritmin nörolojik hastalıkları olan kişilerin yaşam kalitesini yükseltebileceğini söylüyor. Araştırmacılar deneylerinde Grateful Dead grubunun bateristinin uzmanlığına başvurmuş

Araştırmacılar, zamanlamanın insan beyninin kilit önemdeki işlevlerinden biri olduğunu ve zamanlamada hata olduğunda beynin bilgi sürecinde de hata yaşandığını söylüyor.

Araştırmacılar bunu kanıtlamak amacıyla teknolojinin yardımıyla Mickey Hard’ın beynini gözlemliyor. Grateful Dead grubunun ünlü bateristi, elektronik davul setini kullanarak bir bilgisayar oyunu oynuyor.

Nörolog Adam Gazzeley deneyin sinirbilimi, bilgisayar oyunları ve sanal dünyayı birleştirdiğini söylüyor:

“Bu üç dünyayı birleştiriyor, aralarında etkileşim sağlıyoruz. Böylece bugüne kadarki en güçlü gerçek zamanlı nörolojik faaliyet görüntüsünü yakalamış oluyoruz.”

Mickey Hart davul çalarken özel bir ekran ve alıcılarla donanmış bir kask takıyor. Yan odadaki araştırmacılarsa Hart’ın beyninin, göz hareketlerinin, nabzının ve beden ısısının nasıl tepki verdiğini gözlemliyor.

Bu, beyin fonksiyonlarının gerçek zamanlı izlenmesi anlamına geliyor. Hart’a göre, bu “iç saat”in nasıl işlediğini öğrenmek çok ilginç:

“Bu güç nedir ve biz bunu nasıl kullanıyoruz? Nasıl tekrar ediyoruz ve bunu kullanarak nasıl daha iyi bir dünya yaratabiliriz? Bu süper organizmadan, bu iç saatten daha güzel bir şey yok.”

Araştırmacı Adam Gazzaley ritim kalıplarının, hastaların beyinlerinde hasar gören bağlantıları tamir edip edemeyeceğini inceliyor:

“Araştırmanın ana fikri beynin daha iyi bir zamanlamaya sahip bir hale getirilip getirilemeyeceği. Ritimleri kullanıp beynin daha optimal bir seviyede işlemesini sağlamayı amaçlıyoruz. Bu şekilde, bireylerin dünyayla iletişimini güçlendirerek daha iyi bir yaşam kalitesine sahip olup-olamayacaklarını anlamayı umuyoruz.”

Bilimadamlarının hedefi, ritmik eğitim ve bilgisayar oyunlarıyla bilişsel yetenekleri geliştirmek ve nörolojik sorunu olsun ya da olmasın, insanların hayatlarında iyileşme sağlamak.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG