Erişilebilirlik

Normalleşme Süreci Görüşmelerine Devam


Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile Ermenistan Dışişleri Bakanı Mirzoyan Mart ayında yapılan Antalya diplomasi forumunda biraraya gelmişti
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile Ermenistan Dışişleri Bakanı Mirzoyan Mart ayında yapılan Antalya diplomasi forumunda biraraya gelmişti

Türkiye ile Ermenistan normalleşme sürecinin bir sonraki toplantısının 1 Temmuz’da Viyana’da yapılacağı açıklandı.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Türkiye ve Ermenistan Normalleşme Süreci Özel Temsilcileri Büyükelçi Serdar Kılıç ve Ermenistan Meclis Başkan Yardımcısı Ruben Rubinyan arasındaki dördüncü görüşme, 1 Temmuz 2022 tarihinde Viyana'da gerçekleştirilecektir” denildi.

Normalleşme süreci kapsamındaki son görüşme ise 3 Mayıs’ta gerçekleşmişti.

Görüşmenin ardından Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, tarafların "tam normalleşme" hedefini teyit ettikleri ve "bu yönde somut ilerleme için atılabilecek olası adımlar" üzerinde durdukları belirtilmişti. Görüşmede tarafların teyidini alan bir diğer husus da müzakere sürecinin "önkoşulsuz" sürdürülmesiyle ilgili olmuştu.

İlk görüşme ise Ocak ayında yapılmıştı.

Azerbaycan ve Ermenistan arasında 2020 sonbaharında çıkan ve Azeri ordusunun zaferiyle sonuçlanan Dağlık Karabağ Savaşı, Ankara-Erivan arasında ilişkilerin normalleşmesi için yeni bir fırsat penceresi olarak değerlendirildi.

Türkiye, savaşın sonuçlanmasının ardından yaptığı açıklamalarla Ermenistan'ı bölgede yeni bir barış ve istikrar ortamı kurmak için yapıcı olmaya çağırmıştı. Ermenistan da Türkiye ile yeni bir sürecin başlayabileceği mesajını vermişti.

Türkiye ve Ermenistan, Aralık 2021'de ilişkileri normalleştirmek amacıyla doğrudan görüşmeler gerçekleştirmek amacıyla özel temsilciler atadıklarını açıkladı. Türkiye, 2014-2021 arasında Washington Büyükelçisi olarak görev yapmış olan Serdar Kılıç'ı, Ermenistan da önce Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Parlamento Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Ruben Rubenyan'ı özel temsilci olarak açıkladı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan Mart ayında yapılan Antalya diplomasi forumunda biraraya gelmişti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG