Erişilebilirlik

Amerika'da Noel Alışveriş Sezonu Açıldı


Amerika’da Şükran Günü’nü izleyen Pazartesi, İnternet üzerinden en çok alışverişin yapıldığı gün olarak biliniyor. Siber Pazartesi olarak bilinen bu günde yapılan indirimler sayesinde İnternet alışverişinde yüzde 14’e varan artış oldu

comScore araştırma kuruluşuna göre bu yıl 25 Aralık’taki Noel Günü’ne kadar internet üzerinden yapılan alışveriş hacmi 70 milyar doları bulacak. Uzmanlar, tüketicilerin elektronik alışverişte akıllı cep telefonu ve tablet bilgisayar gibi taşınabilir cihazlarını kullanmayı giderek daha çok tercih ettiğini söylüyor. Ulusal Perakendeciler Federasyonu, toplam Noel alışverişinin 600 milyar doları geçmesini öngörüyor.

Perakendeciler Noel sezonunda yıllık satışlarının üçte birini gerçekleştiriyor. Noel dönemindeki satışlar, perakendeciler için kar ve zarar arasındaki farkı belirliyor.

Noel alışveriş dönemi, her Kasım ayının üçüncü Perşembe günü kutlanan Şükran Günü’nün hemen ertesinde başlıyor. Şükran Günü’nden sonraki Cuma günü ‘Kara Cuma’ olarak biliniyor ve perakendeciler için yılın en karlı satışlarının yapıldığı gün sayılıyor.

İnternet alışverişi geleneksel olarak tüketicilerin alışveriş merkezlerine akın ettiği Noel alışveriş sezonunun çehresini değiştiriyor. Şükran Günü tatilinden sonra herkesin işbaşı yaptığı ve ofislerinde bilgisayar başına geçtiği Pazartesi günü ise Siber Pazartesi olarak biliniyor. Siber Pazartesi, tüketicilerin internetteki indirimleri izlediği en karlı alışveriş günlerinden biri. Ulusal Perakendeciler Federasyonu’na göre, Pazartesi günü yaklaşık 121 milyon Amerikalı bilgisayar başında internetten alışveriş yaptı. Perakendeciler son altı yıldır Siber Pazartesi günlerinde rekor satış hacmine erişti. Bu yılki Siber Pazartesi günündeyse 3 milyar dolarlık satış yapıldığı tahmin ediliyor.

Tüketici Teknoloji Birliği’ne göre, tüketicilerin yüzde 45’i televizyon ve akıllı telefon gibi elektronik cihazlar satın almayı planlıyor.

İnternet üzerinden satın alınan elektronik cihazlar, oyuncaklar, konfeksiyon ürünleri ve diğer hediyelik eşyaların adreslere ulaştırılmasındaysa Amerikan Posta Hizmetleri ve UPS, FedEx gibi kargo şirketlerine büyük iş düşüyor. FedEx bu yıl rekor kırarak 317 milyon paket taşımayı hedefliyor. Şirket ayrıca 300 bin çalışanına ek olarak Noel sezonunda binlerce kişiye istihdam sağlıyor.

İnternet alışverişi başka ülkelerde de giderek yaygınlaşıyor. 2009 yılından bu yana siber alışverişteki büyümeden olumlu yönde etkilenen Çin şirketi Alibaba, Kasım ayının başında 14 milyar 300 milyon dolarlık satışla yeni bir rekora imza attı.

STÜDYO VOA

ABD Maliye Bakanı Yellen'dan İran'a yeni yaptırım sinyali – 16 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG