Erişilebilirlik

Amerika'da Noel Ağacı Tartışmaları Yine Gündemde


Amerika'da Noel Ağacı Tartışmaları Yine Gündemde
Amerika'da Noel Ağacı Tartışmaları Yine Gündemde

Amerika’da Noel kutlamaları devam ederken, her yıl yaşanan bir tartışma yine gündeme geldi. Din ve devlet işlerinin ayrıldığı Amerika’da federal ve yerel hükümetlerin Noel kutlamlarına katılması, kamu alanlarına Noel ağacı koyması doğru mu?

Noel ağacı, Amerika’da ulusal ve dini bayramların üstüste kutlandığı bu dönemin en belirgin sembolü. Ancak Rhode Island eyaleti bu yıl bir değişiklik yaparak ağacı “Noel” değil, “Bayram Ağacı” olarak adlandırdı.

Rhode Island Valisi Lincoln Chafee, “Zamanla her şey değişiyor ve bu gerçeği görmemiz lazım” diyor. Ve, “Dünya devamlı küçülüyor; insanlar yeni yerlere göç ediyor. Bizim toplumumuz yeni dinlere ve yaşanan bu değişime açık bir toplum” diye ekliyor.

Bu karar bazı Amerikalıları kızdırdı. Valinin ofisine kararı protesto eden binlerce telefon geldi. Bir eyalet meclisi üyesi, protesto amacıyla, aynı saatlerde bir başka Noel ağacını meclis binasında açtı.

Janice Crouse, ülkedeki Hıristiyan kadınları temsil eden en büyük sivil toplum örgütlerinden Kaygılı Kadınlar Birliği’nden. Crouse, "Noel zamanı geldiğinde, kültürel çeşitlilik ve başkalarını aramıza almak gibi solcu söylemleri dile getirenler, Noel’i tamamen yok etmek isteyenlerdir," diyor.

Amerikalıların yaklaşık yüzde 80’i kendilerini Hıristiyan olarak tanımlıyor ve Noel’de İsa peygamberin doğumunu kutluyor.

Janice Crouse, "Biz öbür dinleri de kutluyoruz ve Hıristiyanlığı da kutlamamız lazım. Bunun için de kamu alanlarında semboller olmalı. Bu Amerikalı olmanın bir parçasıdır," diyor.

Georgetown Üniversitesi’nde “Amerikan Toplumunda Din” konulu dersler veren Erika Seamon’a göre, Noel ağaçları Amerika’da laiklikle ilgili önemli hukuki tartışmaları beraberinde getiriyor: "Burada önemli olan, bu ağaçların Hıristiyanlığı ya da dini toplumdan çıkaracağı kaygısı değil. Asıl kaygı duyulan, bu ağaç ve bu dilin devletle ve devlete ait yerlerle bütünleşmiş olması."

Noel Amerika’da resmi bayram. Mahkemeler, Noel ağacını, dini bir sembol değil, bayram sezonu olarak adlandırılan dönemi temsil eden laik bir sembol olarak kabul ediyor. Bu yüzden, başkentteki bu ulusal ağaç gibi devlete ait yerlerde Noel ağacı dikmek yasak değil.

Ancak herkes Noel ağacının laik bir sembol olduğunu düşünmüyor: "Bütün semboller bence İsa’yı gösteriyor. O nedenle zaten buna Bayram sezonu deniyor."

Noel ağaçları kamu alanlarında kalmaya devam ettikçe bu tartışma yoğun bir şekilde süreceğe benziyor.


XS
SM
MD
LG