Erişilebilirlik

Nobel Tıp Ödülü üç Amerikalı Bilim Adamının


2017 Nobel Tıp Ödülü’nün sahibi, insanın biyolojik saatini inceleyen araştırmalarıyla üç Amerikalı bilim adamı oldu. Jeffrey Hall, Michael Rosbash ve Michael Young, circadian ritmini kontrol eden moleküler mekanizmalar alanındaki buluşlarıyla ödüle layık görüldüler.

Model organizma olarak meyve sineklerini kullanan bilim adamları, günlük biyolojik ritmi kontrol eden bir geni ayrıştırdı.

Circadian ritmi, kişinin fizyolojisini; uykuyu, davranışları, hormon düzeylerini, vücut ısısını ve metabolizmayı etkileyerek, günün farklı evrelerine adapte ediyor. Hall, Rosbash ve Young, 1.1 milyon dolarlık ödülü paylaşacak.

Nobel Tıp Ödülü her yıl verilen ilk Nobel Ödülü olma özelliğini taşıyor.

Fizik, kimya, edebiyat ve barış ödülleri Salı ve Cuma günleri arasında, ekonomi ödülü ise 9 Ekim Pazartesi günü verilecek.

Nobel Tıp Ödülü’nün Sahipleri:

Jeffrey C. Hall: 1945’te New York’ta doğdu. Doktora derecesini 1971’de Seattle’da Washington Üniversitesi’nde tamamladı. 1971-1973 yılları arasında Pasadena’daki California Teknoloji Enstitüsü’nde doktora sonrası araştırmacı olarak çalıştı. 1974’ten itibaren Waltham’daki Brandeis Üniversitesi’nde 2002’den itibaren ise Maine Üniversitesi’nde araştırmalarını sürdürüyor.

Michael Rosbash: 1944’te Kansas City’de doğdu. Doktora derecesini 1970’te Cambridge’de Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde tamamladı. Takip eden üç yılda İskoçya’da Edinburg Üniversitesi’nde doktora sonrası araştırmacı olarak çalıştı. 1974’ten itibaren Waltham’daki Brandais Üniversitesi’nde çalışmalarını sürdürüyor.

Michael W. Young: 1949’da Miami’de doğdu. Doktora derecesini 1975’te Austin’deki Texas Üniversitesi’nde tamamladı. 1975-1977 yılları arasında Palo Alto’daki Stanford Üniversitesi’nde doktora sonrası araştırmacısı olarak çalıştı. 1978’den itibaren New York’taki Rockefeller Universitesi’nde araştırmalarını sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG