Erişilebilirlik

Nobel Ödüllü Ekonomist Shiller: "Zarar Büyük"


Nobel Ödüllü Ekonomist Shiller: "Zarar Büyük"
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00
Amerikan Kongresi’nin borçlanma limitini yükseltmesi ve hükümete yeniden geçici harcama yetkisi vermesi tüm dünyada bir rahatlama sağladı. Ancak bu rahatlama öncesinde, Amerikan ekonomisi 16 günlük hükümetin kapanma sürecinde, 24 milyar Dolar kaybetti.

Standard and Poor’s rakamlarına göre son üç çeyrekteki büyüme oranı da binde 5 oranında küçüldü. 2013 Nobel ödülü alan ekonomist Robert Shiller zararın bunun çok daha ötesinde olduğunu söylüyor.

Binlerce kamu çalışanı dün (Perşembe günü) işbaşı yaptı. Amerikan Kongresi’nin temerrüde düşülmesine izin vermeyeceği yönünde hareket edip yatırım yapanlar da karlı çıktı. Kapanmadan etkilenen birçok özel işletmede de işler yeniden normale döndü. Nobel ödüllü ekonomist Robert Shiller, Washington’daki siyasi krizin verdiği zararı hesaplamanın zor olduğunu söylüyor: “Saygınlığımız en önemli konuydu. Açıkçası şimdi bu saygınlığa gölge düştü.”

Shiller, daha da kötüsü, Washington’daki tıkanıklığın orta sınıfı olumsuz etkilediğini, işsizlere yardım programı bile başlatılamadığını söyledi.

Shiller, zenginlerle yoksullar arasında artan uçurumun bir an önce daraltılması gerektiğini savunuyor. California Üniversitesi’nin araştırmasına göre %1’lik zengin kesimin geliri 2009’dan bu yana %31 oranında arttı. Buna karşın %99’luk kesimin gelirindeki artış %1’in altında.

Shiller: “Bir uzlaşmaya varmalı, eşitsizlik sınırını bir yerde çizmeli ve bu çizginin daha fazla altına düşmemeliyiz. Bunun bir yolu da tabii ki zenginlerden daha fazla vergi almaktır.”

Shiller’in bu önerisinin yeni vergilere karşı çıkan Cumhuriyetçiler tarafından benimsenmesi imkansız gibi görünüyor.

Shiller, hükümetin kapanmasına yol açan bu tür ideolojik farklılıkların, Amerikan ekonomisine duyulan güveni sarstığı ve ileride doların rezerv para birimi olarak seçilmeyebileceği uyarısında bulunuyor.

Birçok yabancı ülke ticarette dolar kullandığından, dolara olan talep her zaman daha yüksek oluyor bu da Amerika’ya daha düşük maliyetle borçlanma şansı tanıyor.

Shiller: “Siyasi krizler sürerse bu avantajımızı kaybederiz. Euro daha fazla tercih edilen para birimi olur. Birçok ülke döviz rezervlerini dolar üzerinden tutmaktan vazgeçer.”

Rusya ve Çin, farklı para birimlerinden oluşan bir kur sepetiyle doların rezerv para birimi statüsünü değiştirmeyi önermişti. Uzmanlar, siyasi kriz devam ederse, bu önerinin yeniden gündeme geleceğini söylüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG