Erişilebilirlik

Nobel Kimya Ödülü'nü Üç Bilimadamı Paylaştı


Nobel Kimya Ödülü'nü kazananlar açıklandı. Bu yıl kimya dalında ödül İsviçreli, Alman ve İngiliz üç bilimadamı, Jacques Dubochet, Joachim Frank ve Richard Henderson’ın oldu.

Bilim dünyasının en saygın ödülleri olarak bilinen Nobel ödülleri açıklanıyor. Kimya dalında ödül kiro-elektron mikroskobunu geliştiren ortak çalışmalarıyla Jacques Dubochet, Joachim Frank ve Richard Henderson’e verildi. Üç bilimadamının geliştirdikleri bu mikroskop sayesinde biyomoleküllerin görülmesi kolaylaşıyor. Nobel Akademisi tarafından verilen ödülle ilgili olarak yapılan açıklamada, geliştirilen kiro-elektron mikroskobu sayesinde biyokimya alanında yeni bir çağın başlangıcının yaşandığına dikkat çekildi.

Akademi, ödülü kazanan bilimadamlarından Henderson’ın 1990 yılında elektron mikroskoplarında bir proteinin üç boyutlu görüntüsünü elde ettiğini, diğer iki Amerikalı Frank ve Dubochet’nin de bu çalışmalara katılmalarıyla bu mikroskopların çok daha faydalı bir şekilde kullanılmaya başladıklarına dikkat çekti. 2013 yılında da bu çalışma grubu sayesinde atomik çözünürlük seviyesinde görüntüye ulaşılabildi ve bu sayede biyomoleküllerin üç boyutlu yapıları elde edilebilmeye başlandı. Akademi ayrıca bu çalışmalar sayesinde son yıllarda antibiyotik dirence neden olan proteinlerden, Zika hastalığına neden olan virüsün yüzey görüntülerine kadar çok sayıda bilimsel veriye kolaylıkla ulaşılabildiğini ve tüm bu çalışmaların bilimsel literatüre girdiğine dikkat çekti.

Nobel Kimya Ödülü’nü kazanan bilimadamlarına yaklaşık 4 milyon TL tutarında para ödülü de veriliyor. Ödülü kazanan Jacques Dubochet,1942 İsviçre doğumlu ve halen Lozan Üniversitesi'nde çalışmalarına devam ediyor. Joachim Frank, 1940 Almanya doğumlu ve New York’taki Columbia Üniversitesi’nde öğretim üyesi. 1945 İngiltere doğumlu bilimadamı Richard Henderson da İngiltere’de Cambridge Üniversitesi’nde görev yapıyor.

Nobel ödülleri her yıl kimya, fizik, edebiyat, tıp ve barış konularında veriliyor. Nobel ödüllerine 1968 yılından itibaren ekonomi dalındaki ödüller de eklendi. Ödüllerin kime verileceğine İsveç Kraliyet Bilim Akademisi Nobel Komitesi ve Norveç Nobel Komitesi üyeleri karar veriyor.

Bugüne kadar Nobel’de ödül kazanan iki Türk vatandaşı oldu. İlk olarak 2006 yılında yazar Orhan Pamuk edebiyat dalında ödül aldı. 2015 yılında da Profesör Aziz Sancar Nobel kimya ödülünü meslektaşları Tomas Lindahl ve Paul Modrich'le paylaştı.

Nobel Edebiyat ödülü yarın, barış ödülü Cuma günü, ekonomi dalındaki ödül sahibi de Pazartesi günü açıklanacak.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG