Erişilebilirlik

Nobel Ekonomi Ödülü Angus Deaton'a Verildi


Princeton Üniversitesi Profesörü Angus Deaton “tüketim, yoksulluk ve refah” üzerine yaptığı çalışmalar nedeniyle 2015 Nobel Ekonomi Ödülü’nün sahibi oldu.

İsveç Kraliyet Bilim Akademisi, Profesör Deaton’ın araştırmasının bireysel tercihlerin detayları ve bunların kitlesel sonuçları arasındaki bağlantıyı bulmasının mikroekonomi, makroekonomi ve kalkınma ekonomisi dallarında önemli dönüşümler sağladığını söyledi.

Nobel Komitesi, Deaton’ın araştırmasının üç soru üzerine odaklandığını belirtiyor, bunlar, “tüketiciler harcamalarını çeşitli ürünler arasında nasıl dağıtıyor; bir toplum gelirinin ne kadarını harcıyor-ne kadarını tasarrufa yatırıyor ve varlıkla yoksulluk nasıl en iyi şekilde ölçülür” şeklinde sıralanıyor.

Deaton’ın araştırması, hanelerin harcama verilerinin etkin kullanımının gelir ve günlük alınan besin değeri ya da aile içindeki kadın-erkek eşitsizliğine kadar önemli detaylar gibi pek çok şeye ışık tutabildiğini gösterdi.

Komite, Deaton’ın hanelerin harcamaları üzerine yaptığı anketlere odaklanmasının, kalkınma ekonomisi dalını toplu veriye dayanan teorik bir alandan bireylerin harcama verilerine dayanan ampirik bir alana dönüştürdüğünü söyledi.

Ödül aldığının açıklanmasından sonra basın toplantısında konuşan Deaton, araştırmasının böyle bir şekilde onurlandırılmasından çok mutlu olduğunu söyledi. Gelecekte yoksulluğun azalacağına da inandığını söyleyen Profesör, “Bence geçtiğimiz 20-30 yılda yoksulluğun azalması konusunda önemli başarılar kaydettik ve bunun devan edeceğini umuyorum,” diye konuştu.

İngiliz ve Amerikan vatandaşı olan İskoçya doğumlu Angus Deaton, 1983’ten beri Princeton Üniversitesi’nde ekonomi ve uluslararası ilişkiler profesörü olarak çalışıyor.

Deaton’ın kazandığı Nobel Ödülü ayrıca 978 bin dolar para ödülü de içeriyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG