Erişilebilirlik

Nobel Barış Ödülü Tunus'a Gitti


Norveç Nobel Komitesi Başkanı Kaci Kullmann Five
Norveç Nobel Komitesi Başkanı Kaci Kullmann Five

2015 Nobel Barış Ödülü, 2011 Yasemin Devrimi sonrasında Tunus’ta çoğulcu demokrasinin inşasına yaptıkları katkılar nedeniyle Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü adlı sivil toplum örgütlerine verildi

Ödül, siyasi suikastlar ve sosyal çalkantılar yaşanan Arap Baharı’ndan sonra başlayan demokratikleşme süreci kapsamında barışçı siyasi geçişi sağlamak için gösterdikleri çabalar nedeniyle dört sivil toplum örgütüne verildi. Nobel Komitesi, Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü’nün iç savaşın eşiğine gelen Tunus’a istikrar kazandırdığını vurguladı.

Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü, Tunus Genel İşçi Sendikası, Tunus Sanayi Ticaret ve Zanaat Konfederasyonu, Tunus İnsan Hakları Birliği ve Tunus Avukatlar Birliği’nden oluşuyor.

2010 ve 2011’de Tunus’ta başlayan Arap Baharı hareketi, demokratik reform talep eden komşu ülkelere de çok kısa sürede yayılmıştı.

Tunus, demokrasiye başarılı bir geçiş yaparken Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki diğer ülkeler, istikrar sağlamakta hala zorlanıyor.

Nobel Komitesi, açıklamasında, Tunus’un, çatışmaların hüküm sürdüğü bir bölgede ulusal kimlik ve diyaloğun değerinin altını önemle çizdiğini belirtiyor. Sivil toplum kurum ve örgütlerinin demokratikleşme sürecinde kritik rol oynadığını kaydeden komite, çok zor şartlar altında da olsa böylesi bir sürecin adil ve bağımsız seçimlerin yapılmasını, iktidarın barışçı şekilde el değiştirmesini sağladığını bildirdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG