Erişilebilirlik

Nobel Barış Ödülü Sahibini Buldu


Nobel Barış Ödülü Sahibini Buldu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:10 0:00

Bu yılki Nobel Barış Ödülü, Tunus’tan Ulusal Diyalog Dörtlüsü’ne verildi. Bir sivil toplum örgütü olan kurum, 2011’de başlayan Arap Baharı’ndan bu yana Tunus’undemokratikleşmesi için çalışıyor.

Tunus’taki Yasemin Devrimi denilen barışçı ayaklanma, bölgedeki benzerleri gibi çok kötüye gidebilirdi. Nobel Komitesi, Oslo’da dört sivil toplum örgütünün oluşturduğu ittifakın, ülke için yaptıklarını tanımış oldu:

Açıklamayı Nobel Ödül Komitesi Üyesi Kaci Kullman yaptı: “Norveç Nobel Komitesi, 2015 Nobel Barış Ödülü’nün, Tunus’ta 2011 Yasemin Devrimi’nin ardından ülkede çoğulcu demokrasi inşası için çalışan Ulusal Diyalog Dörtlüsü’ne verilmesini kararlaştırdı.”

Dörtlünün içinde sendikalar, Tunus İnsan Hakları Birliği ve Tunus Avukatlar Birliği bulunuyor.

Herkes, Tunus’un Arap Baharı’nın tek başarı öyküsü olduğu konusunda görüş birliği içinde. Mısır, Libya ve Suriye kaosa sürüklenirken, Tunus, sivil toplum örgütlerinin çalışmaları sayesinde geçiş döneminde laik bir hükümet seçmeyi başardı.

2011’de Tunus’u neyin beklediği belli değildi.

Nobel Komitesi, Tunus’un, diğer ülkelere örnek olmasını dilediğini bildirdi.

Ancak yüksek işsizlik ve binlerce genç Tunuslu’nun aşırılık yanlısı örgütlere katılıyor olması, uzmanlara göre, Tunus’ta sivil toplumun uzun dönemdeki başarısını tehdit ediyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG