Erişilebilirlik

İnkar Yasası Protestosuna Almanya'dan Destek


Türkiye tarihinde Tehcir (Zorunlu Göç) olarak geçen olayları Ermeniler soykırım olarak niteliyor
Türkiye tarihinde Tehcir (Zorunlu Göç) olarak geçen olayları Ermeniler soykırım olarak niteliyor

Başta Fransa olmak üzere Avrupa'nın çeşitli ülkelerindeki Türk derneklerinin girişimiyle, Ermeni soykırımını inkâr yasası olarak bilinen tasarıya karşı Cumartesi günü Paris’te büyük bir miting düzenlenecek. Gösterinin amacı Fransız Senato'sunda 23 Ocak Pazartesi günü oylamaya sunulacak tasarıyı protesto etmek.

Fransa’da 400 bin civarında Türk yaşıyor. Yüze yakın Türk derneğinin işbirliğiyle düzenlenen gösteriye en az 20 bin kişinin katılması bekleniyor. Mitinge Fransa’nın komşusu Almanya’dan da yoğun katılım bekleniyor. Almanya’da çok sayıda Türk çatı örgütü ve derneğinin konuyla ilgili ortak tavır aldığı ve mitinge katılım çağrısı yaptığı dikkati çekerken, başkent Berlin’de de 15 Türk dernek ve kuruluşunun temsilcileri, 'Utanç yasasına Karşı Berlin Komitesi' adı altında birleştiler. Komite sözcüsü Beyhan Yıldırım, söz konusu yasa teklifinin düşünce ve ifade özgürlüğünü kısıtladığını ve tarihi, siyasi amaçlara göre şekillendirmeyi arzuladığını, bu yüzden tepki verdiklerini ve mitinge katılım çağrısı yaptıklarını belirtti.

Almanya’nın kuzeyinden çok sayıda otobüsle Paris’e gideceklerini söyleyen Yıldırım, geçmişte Türk kökenli göçmenlerin kendilerini ilgilendiren çeşitli konularda bir araya gelemediğini ve demokratik olanakları yeteri kadar kullanmadığını, ancak Paris’te yapılacak protestonun Türk göçmenlerin ortak bir hedefte birleşmesine yol açtığını savundu.

Fransa Ulusal Meclisi’nin kamuoyunda “soykırımı inkâr yasası” olarak bilinen ve 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddedilmesini suç sayan yasa teklifi, geçen 22 Aralık tarihinde Fransa Meclisi Genel Kurulu’nda kabul edilmişti. Teklifin kanunlaşması için Senato’da da onaylanması gerekiyor.


XS
SM
MD
LG