Erişilebilirlik

30 Nisan Amerikan Basınından Özetler


30 Nisan Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:08 0:00

New York Times, IŞİD lideri Ebu Bekir El Bağdadi'nin beş yıl aradan sonra yeni yayınlanan bir video kaydıyla ortaya çıkmasının ayrıntılarını aktarıyor. Gazete, Bağdadi'nin video kaydında yandaşlarına Irak ve Suriye'deki toprak kayıplarından ve Sri Lanka'da düzelenen son yılların en kanlı terör saldırılarından sonra yeniden bir araya gelme çağrısı yaptığını yazıyor. Habere göre Bağdadi, mesajında, bugün artık düşmanı yıpratma savaşı verdiklerini, savaşı düşman için olabildiğince uzatmayı amaçladıklarını ve cihadın mahşer gününe dek süreceğini söyledi. Uzmanlar, Bağdadi'nin bu sözlerinin IŞİD'in hala varolduğu ve beklenmedik saldırılara devam edeceği yönünde açık bir mesaj niteliği taşıdığını kaydediyor. Uzun zamandır gizlenen Bağdadi'nin aniden ortaya çıkması, hem IŞİD destekçilerine moral pompalayabilir hem de küçük terör grupları ve bireysel saldırganların harekete geçmesi için katalizör görevi üstlenebilir. Gazete, Bağdadi'nin en son 2014'te Musul'daki El Nuri Camii'nde görüldüğünü, Bağdadi'nin o dönemde IŞİD'in sadece bir örgüt değil aynı zamanda bir devlet yapısı olduğunu vurguladığını hatırlatıyor. Bağdadi'nin gözlerden uzakta geçirdiği son beş yıl içinde nerede olduğu hakkında fazla veri yok. Bağdadi dünyanın en çok aranan adamı olmasına rağmen nerede olduğu, gizemini korumayı sürdürüyor. Amerikan istihbaratına göre yerini ele verebilecek her türlü elektronik cihazdan uzak durduğu ve Irak-Suriye sınırı boyunca uzanan çöllük alanda olduğu sanılan Bağdadi, sadece kuryeler aracılığıyla iletişim kuruyor.

Wall Street Journal ise Paskalya günü Sri Lanka'da otel ve kiliselere eş zamanlı olarak saldıran intihar bombacılarından en azından birinin Suriye'de IŞİD'ın yanında eğitim gördüğünü bildiriyor. Habere göre IŞİD ve Sri Lanka saldırıları arasındaki ilk doğrudan bağlantı, IŞİD'in 47 yaşındaki lideri Bağdadi'nin beş yıl sonra bir video kaydıyla ortaya çıkmasıyla birlikte sağlandı. Bağdadi, video kaydında, Sri Lanka saldırılarının intikam anlamına geldiğini söylüyor. Öte yandan yetkililer, Sri Lanka'daki intihar bombacılarından Cemil Abdül Latif'in Kolombo'daki lüks bir otele saldırmayı planladığını, ancak üzerinde taşıdığı patlayıcı düzeneğin arıza yapması nedeniyle sadece kendisi ve yanındaki iki kişiyi öldürdüğünü söyledi. Habere göre Latif, Rakka'ya 2014'te gitti ve burada Amerikalı gazeteciler James Foley ve Steven Sotloff'u kafalarını keserek öldürdüğü sanılan İngiliz vatandaşı militan Muhammed Emwazi'yle yakınlaştı. Yetkililer, İngiltere ve Avustralya'da uçak mühendisliği dereceleri elde eden Latif'in üç ila altı ay boyunca Suriye'de IŞİD himayesinde eğitim aldığını düşünüyor. Yetkililere göre daha sonra memleketi Sri Lanka'ya gönderilen Latif, burada örgüte militan devşirmeye başladı. Bazı terör uzmanları, Bağdadi'nin, IŞİD'in Sri Lanka saldırılarını bir başarı olarak kabul etmesi nedeniyle ortaya çıkma kararı aldığı görüşünde.

Washington Post ise 2020 seçimlerine ilişkin olarak ABC Haber'le ortak yaptığı anketin sonuçlarına yer veriyor. Gazete, Başkan Trump'ın yeniden seçilmek için en çok Amerikan ekonomisinin sağlığına vurgu yaptığını, ancak anketin, güçlü ekonominin en çok iktidar sahibi zenginleri kalkındırdığı şeklindeki inancın yaygın olduğunu ortaya koyduğunu yazıyor. Habere göre ekonomik sistemin en çok güçlü ve zenginlere avantaj sağladığı inancı, Demokrat Partili ve bağımsız seçmenler arasında son derece yaygın. Ancak bu yönde düşünen Cumhuriyetçi seçmen sayısı da azımsanamayacak derecede yüksek. Ankete katılan her 10 Demokrat seçimenin sekizi, her 10 Cumhuriyetçi'ninse altısı, ekonomik yapının zenginleri gözettiği görüşünde. Katılımcıların yüzde 72'siyse Amerikan siyasi sisteminin iktidar sahipleri için çalıştığını düşünüyor. Gazeteye göre bu sonuçlar, aslında, Trump'a 2016 seçimlerini kazandıran popülist söylemi yansıtıyor. Ancak ekonomik sistemin mağdurdan yana olmadığı şeklindeki inanç, 2016'dan bu yana sola kayan Demokrat Parti'nin verdiği ekonomik popülizm mesajını da etkiliyor. Örneğin başkan aday adayı Elizabeth Warren, ekonomik sistemin kimilerinin aleyhine işlediğini savunarak öğrencilere eğitim kredisi affı sağlama ve zenginlerden alınan vergilerle kamu üniversitelerini ücretsiz yapma gibi fikirleri öne çıkarıyor.

XS
SM
MD
LG