Erişilebilirlik

25 Nisan Amerikan Basınından Özetler


25 Nisan Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:33 0:00

Wall Street Journal, Başkan Trump'ın, Mueller raporuyla ilgili olarak ifade vermek üzere eski Beyaz Saray avukatı Don McGahn'ı oturuma çağıran ve vergi beyannamelerini incelemeyi talep eden Temsilciler Meclisi'ndeki Demokratlar'a sonuna kadar karşı koymayı planladığını yazıyor. Gazete, Temsilciler Meclisi Denetleme Komisyonu Başkanı Demokrat Partili Elijah Cummings'in Trump'ın Kongre soruşturmalarına direnme girişimlerini ”daha önce eşi benzeri görülmemiş, kapsamlı ve giderek artan engelleme çabaları” olarak tanımladığını bildiriyor. Temsilciler Meclisi, Beyaz Saray eski avukatı Don McGahn'in Kongre'ye ifade vermeye gitmemesi durumunda bağımsız bir avukata başvurup meseleyi mahkemelere sevk edebilir. Gazeteye göre bu düşmanca taktikler, 2020 seçimlerini kazanarak ikinci kez başkanlık koltuğuna oturmayı amaçlayan Trump'ın 2016 seçim kampanyasında sergilediği hırçın tutuma geri dönüş olarak algılanabilir. Öte yandan Trump'ın danışmanlarının da bu mücadeleci tavıra destek verdiği gözleniyor. Hatta danışmanları, Temsilciler Meclisi'ndeki Demokratlar'ın azil sürecini gündeme getirmesinin Cumhuriyetçi ve muhafazakar seçmen tabanına enerji kazandıracağını ve Trump'ın yeniden seçilme şansını arttıracağını düşünüyor. Öte yandan gazete, Trump'ın Kongre'yle işbirliğine karşı direnç göstermesinin eski başkanların benzer durumlarda sergilediği yumuşak tavırla taban tabana zıt olduğunun altını çiziyor.

New York Times ise sosyal medya devi Facebook'un gizlilik ve kişisel mahremiyeti ihlal ettiği gerekçesiyle Federal Ticaret Komisyonu tarafından beş milyar dolarlık para cezasına çarptırılmasının beklendiğini yazıyor. Gazete, Facebook'un son çeyreğe ilişkin mali raporunda Federal Ticaret Komisyonu'nun cezasının kesinleşmesi olasılığına karşı üç ila beş milyar dolar ayırdığını bildirdiğini kaydediyor. Habere göre Facebook, 2011 yılına ait kullanıcı gizliliği kararını ihlal ettiği için aylardır Federal Ticaret Komisyonu'yla müzakerelerde bulunuyordu. Komisyon, geçtiğimiz yıl da Trump'ın seçim kampanyası için seçmen profilleri oluşturan İngiliz danışmanlık firması Cambridge Analytica'ya karşı kullanıcılarının gizli bilgilerini korumadığı gerekçesiyle Facebook hakkında yeni bir soruşturma daha açmıştı. Gazete, Facebook'un yüklü miktarda para cezasına çarptırılmasının, Amerika'nın büyük teknoloji firmalarının gücünü kontrol altına almaya istekli olmadığı şeklindeki genel kanıya ters düşecek nitelikte bir adım olacağı yorumunda bulunuyor. Amerikan hükümeti, uzun yıllardır, cep telefonu piyasasındaki gücünü kötüye kullandığı gerekçesiyle Google'ı 5,1 milyar dolarlık para cezasına çarptıran Avrupa ülkelerinin aksine, Silikon Vadisi'nin kontrolsüz biçimde büyümesine izin verdiği şekindeki eleştirilere maruz kalıyordu. Bu nedenle Facebook'u cezalandırmak, Trump yönetiminin teknoloji firmalarına yönelik tutumu açısından belirleyici nitelik taşıyor.

New York Times bugün ayrıca Sri Lanka'da Paskalya günü kilise ve otellere düzenlenen intihar saldırılarıyla ilgili yeni ayrıntılara yer veriyor. Gazete, saldırıları düzenleyen sekiz intihar bombacısı arasında Sri Lanka'nın en zengin insanlarından baharat ticaretçisi Muhammed Yusuf İbrahim'in oğulları ve başka yakınları olduğunun belirlendiğini bildiriyor. Habere göre Sri Lankalı yetkililer, servetini karabiber, vanilya, karanfil ve muskat ticaretiyle kuran İbrahim'i kapsamlı soruşturma altına adı. İbrahim ailesinin başkent Kolombo'daki villasının yakınlarında düzenlenen saldırılarından birindeyse kendini ve yanındaki iki çocuğunu havaya uçuran kişinin çok yüksek ihtimalle İbrahim'in gelini olduğu bildiriliyor. Sri Lankalı yetkililer, soruşturmanın aksamaması için intihar bombacılarının kimliğini açıklama konusunda isteksizlik sergilemişti. Ancak Sri Lanka Savunma Bakanı, dün yaptığı açıklamada, bombacıların çoğunun orta ya da yüksek sınıf mensubu, iyi eğitimli kişiler olduğunu söyledi. Bakan, saldırganların mali istikrara sahip yüksek eğitimli olmasının kaygı verici bir unsur olduğunu belirtti.

Washington Post ise Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un ekonomik yaptırımları kırmak amacıyla hayalet gemilerden oluşan bir filo kurduğunu bildiriyor. Birleşmiş Milletler'in 5 Mart tarihli raporuna göre Kuzey Kore'nin hayalet gemi filolarıyla gizli kömür ihracatı yapması, Birleşmiş Milletler yaptırımlarını ihlal ediyor ve Pyongyang Hükümeti'nin nükleer silah programını finanse etmesine yardımcı oluyor. Gazete, Kuzey Kore'nin yaptırımları kırma konusunda giderek daha cesur adımlar atmasının nedenlerinden birinin, birçok ülkenin yaptırımları gereğince uygulamaması olduğunu bildiriyor. Birleşmiş Milletler'in yaptırımların uygulanmasını izlemeden sorumlu yetkilisi Hugh Griffiths, bunun anarşi anlamına geldiğini söylüyor. Griffiths, deniz ticareti ve mali yönetimdeki dev açıkların, Kim Jong Un için aylar hatta yıllar boyunca ekonomik cankurtaran olacağı uyarısında bulunuyor. Kuzey Kore, gövdesine sahte isim yazılmış, başka gemilerden çalınmış Uluslararası Denizcilik Örgütü kimlik numaraları ile işletilen gemilerle limanlara yanaşmadan, gemiden gemiye yasadışı ticaret yapıyor. Birleşmiş Milletler'den Hugh Griffiths, birçok ülkenin Kuzey Kore'nin küresel tehdit unsuru olduğunu kabul ettiğini, ancak yaptırımları uygulamak için gereken zaman ve parayı harcamak istemediğini vurguluyor.

Washington Post bugün ayrıca 21'inci yüzyılda ailelerin karşı karşıya olduğu en kaygı verici meselelerden biri olan çocuk ve gençlerde elektronik cihaz kullanımı konusunda Dünya Sağlık Örgütü'nün yayınladığı yeni kılavuzla ilgili haberi aktarıyor. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre aileler ister eğlence, ister eğitim ya da oyalama amaçlı olsun, çocuklarını bir yaşına kadar video ve bilgisayar oyunlarından, akıllı cep telefonu ve tablet bilgisayarlardan kesinlikle uzak tutmalı. İki yaşındaki çocukların da elektronik cihazlara erişimi çok büyük ölçüde kısıtlanmalı. Örgüt, 2 ila 4 yaş arasındaki çocuklarınsa ekran karşısında bir saatten fazla zaman geçirmemeleri gerektiği uyarısında bulunuyor. Çocuk gelişimi uzmanları, dil ve sosyal beceri ediniminin çocukluğun en önemli zihinsel faaliyetlerinden biri olduğunu, bu faaliyetlerin anne-baba ve diğer insanlarla iletişimle gerçekleşmesi gerektiğini vurguluyor. Gazete, ilk kez 2007'de Apple firmasının piyasaya sürdüğü iPhone'la tanınan akıllı telefonların o dönemde büyük ölçüde varlıklı ülkelerde kullanıldığını, ancak artık dünyanın dört bir yanına yayıldığını ve akıllı mobil cihazların sayısının milyarlarla ölçüldüğünü vurguluyor. Sadece video paylaşım sitesi YouTube'un küresel izleyici kitlesinin 2 milyarı aştığını yazan gazete, Amerika'da sekiz yaş altındaki çocukların yüzde 42'sininse kendilerine ait tablet cihazları olduğunun altını çiziyor.

XS
SM
MD
LG