Erişilebilirlik

18 Nisan Amerikan Basınından Özetler


18 Nisan Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:05 0:00

Amerikan basını Adalet Bakanlığı’nın Kongre’ye bugün sunduğu Özel Savcı Robert Mueller’ın 2016 Başkanlık seçimleri sırasında Rusya’yla gizli işbirliği ve Başkan Trump’la ekibinin adaleti yanıltmaya çalıştığı iddialarını incelediği soruşturmasının raporunu Kongre’yle paylaşmasına odaklanıyor.

New York Times gazetesi Özel Savcı Robert Mueller’ın raporunun Beyaz Saray ve Başkan Trump için sürpriz olmadığını söylüyor. NY Times haberinde Adalet Bakanlığı yetkililerinin Beyaz Saray avukatlarıyla son günlerde birçok kez raporun bulgularına dair görüştüğünü bildiriyor. Bu görüşmeler Başkan’ın hukuk ekibine rapora yanıt hazırlarken yardımcı olacak. Habere göre Trump’ın yardımcıları arasında raporun sonucundan çok Trump’ın tepkisi konusunda kaygılar hakim. Raporun Trump’ın yeni ve eski danışmanlarından hangilerinin özel savcıya ifade verdiğini ve neyi ne kadar ifşa ettiklerini ortaya koyması bekleniyor. Bunun da Trump’ın misilleme için kendine bir yol haritası çıkarmasına imkan sağlayacağı yorumu yapılıyor. Gazete ayrıca Adalet Bakanlığı yetkililerinin Beyaz Saray avukatlarıyla görüşmüş olmasının Adalet Bakanı William Barr’ın kararlarının uygunluğunun da bir kez daha sorgulanmasına neden olduğu yorumunu yapıyor. Özellikle Kongre’deki Demokratlar, Başkan Trump tarafından göreve atanan Adalet Bakanı Barr’a karşı güvensizlik içinde. Raporun gizlenen kısımlarının ve delillerin de Kongre’ye sunulmasını isteyen Demokratlar geçtiğimiz günlerde Temsilciler Meclisi’nin Adalet Komisyonu’nda Barr’ın bu belgeleri Kongre’ye teslim etmesi için celp çıkarabilmesinin önünü açan bir önergeyi geçirmişti. Habere göre Komisyonun Demokrat Başkanı Jarrold Nadler, “Raporda çok fazla düzeltme yapılmış olacağı tahminine dayanarak sanırım mahkeme celbini kısa sürede çıkartacağız” dedi. Nadler, Adalet Bakanı’nın raporun Kongre’ye sunulması öncesinde basın toplantısı düzenlemesinin de Başkan Trump lehine medya operasyonu olarak görüldüğünü kaydetti.

Washington Post gazetesi “Adalet Bakanlığı’nın Mueller raporunu Kongre’yle paylaşmak için izlediği yöntem, Bakan’ın önce basın toplantısı düzenlemesi ardından raporun düzeltilmiş ve bazı bölümler ile delillerin çıkarılmış halinin Kongre’yle paylaşılmasının Demokratlar tarafında oluşturduğu tepkiye bakılırsa Mueller raporunun etkisinin çok büyük olacağı sanılıyor” ifadelerine yer veriyor. Habere göre Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu Başkanı Demokrat Jerrold Nadler, raporun komisyon tarafından incelenmesinin ardından soruşturmayı yürüten Mueller ve ekibinin Kongre önünde ifade vermeye çağrılabileceğini kaydetti. Habere göre Adalet Bakanlığı ve Beyaz Saray arasında raporla ilgili yapılan görüşmelere hakim isimler, Mueller’ın raporda Başkan Trump’ın adaleti engellediği sonucuna varmamasının nedenlerini ortaya koyacağını ve yapılan suçlamalarla ilgili incelenen tweetlerin, ifadelerin ve soruşturmanın eriştiği diğer bulguların ayrıntılı şekilde açıklanacağını belirtti.

Wall Street Journal ise Başkan Trump ve ekibinin Mueller raporuna vermeyi planladığı yanıtı ayrıntılı şekilde haberine taşımış. Buna göre Trump'ın avukatları son günlerde Adalet Bakanlığı yetkilileriyle bir araya gelerek Mueller raporuna yanıt niteliğinde hazırladıkları yaklaşık 140 sayfalık taslak karşı rapordan çıkartılan ve Mueller'ın raporunun ana bölümlerine odaklanan 8-10 sayfalık özetini bugün yayınlanacak şekilde hazır etmeye çalışıyor. Bu bilgiyi verense Trump'ın avukatı Rudy Giuliani. Trump'ın avukatları bunun ardından Mueller'ın Başkan'ın adaleti yanıltıp yanıltmadığı konusunda edindiği bulgulara yanıt veren 30 sayfalık yanıt raporunu açıklayacak. Habere göre Giuliani avukatların karşı raporda Rusya'yla işbirliği iddialarına değinmeyeceklerini belirtti ve bununla ilgili olarak "O konu kapandı, bununla ilgili mevzulara sonra değiniriz" dedi. Gazete Mueller'ın soruşturma sırasında ortaya çıkan bazı şüpheli eylemlerin suç olmadığı kanısına nasıl vardığının ve neden iddianame hazırlamadığının da sorgulanması gerektiğini belirtiyor. Haberde buna örnek olarak Donald Trump Jr ve üst düzey Trump danışmanlarıyla Kremlin'le bağlantılı bir Rus avukat arasında 2016 yılının Haziran ayında yapılan toplantı gösteriliyor ve “Mueller bu toplantıda ne olduğu kanısına vardı?” diye soruluyor. Gazeteye göre raporun bir diğer önemli bölümüyse "bilinmeyen kısmı" yani Adalet Bakanlığı'nın Kongre'den gizlemeye karar verdiği bölümleri. Haberde raporun Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu üyelerini tatmin etmeye yetmemesi halinde gizlenen malzemelerin açıklanması için mahkeme emri çıkartılabileceği belirtiliyor.

XS
SM
MD
LG