Erişilebilirlik

17 Nisan Amerikan Basınından Özetler


17 Nisan Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:15 0:00

Washington Post, Başkan Donald Trump’ın Salı günü Amerika’nın Yemen’de Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyonun yürüttüğü askeri operasyona desteğini sona erdirmeyi planlayan bir karar tasarısını veto ettiğini yazıyor. Bu Trump yönetiminin ikinci vetosu oldu. Habere göre Trump tasarı için ‘‘Bu tasarı gereksiz, anayasal yetkilerimi kısıtlayacak, Amerika’nın vatandaşlarını ve kahraman askerlerinin hayatlarını hem bugün hem de gelecekte riske atacak tehlikeli bir girişim’’ ifadelerini kullandı. Tasarı Temsilciler Meclisi’nde 175’e 247 oyla bu ay kabul edilmiş, geçen ay ise yedi Cumhuriyetçi’nin desteğiyle Senato’dan geçmişti. Temsilciler Meclisi’nde bu ay yapılan oylamada Kongre’nin her iki kanadı da savaş yetkileriyle ilgili bir tasarıyı Amerika’nın yabancı bir ülkedeki askeri varlığını sona erdirmek için ilk kez kullanmış oldu. Gazeteye göre bu ayrıca Kongre’nin Trump’ın en üst düzey askeri merci olarak kararlarına da meydan okumasının bir örneği. Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyon Yemen’de İran tarafından desteklenen Husi milislere karşı operasyon yürütüyor. Ancak operasyonun sivil tesisleri hedef alması, Yemen’e yapılan yardımların ülkeye girişini aksatması ve başta Cemal Kaşıkçı cinayeti olmak üzere Suudi Arabistan’ın insan hakları ihlalleri nedeniyle insan hakları örgütleri tarafından eleştiriliyor. BM Yemen’deki durumu dünyanın en kötü insani krizi olarak değerlendiriyor.

New York Times, gazetesi 23 ay süren, 500 arama emri, 2 bin 300 mahkeme celbi ve bir dizi iddianameyle dolu sürecin ardından özel savcı Robert Mueller’ın soruşturmasının yaklaşık 400 sayfalık bir rapor halindeki sonuçlarının yarın kamuoyuyla paylaşılacağını bildiriyor. Gazeteye göre rapor, 2016 başkanlık seçimlerine Rusya’nın müdahalesinin ve Başkan Trump’ın federal soruşturmaları kontrol etme çabasının daha iyi anlaşılmasını sağlayacak. Adalet Bakanı William Barr, yayınlanmadan önce raporda düzeltmeler yapılacağını ve bazı kısımların gizleneceğini bildirmişti. Bunlar arasında büyük jüriye sunulan malzemeler, korunan kaynaklar, süregelen soruşturmalara engel olacak bilgiler ve üçüncü taraflara haksız biçimde zarar verecek malzemeler yer alıyor. Habere göre gazetecilerin raporun üzerinde duracağı kısmı Mueller’ın eğer Trump’ın adaleti yanıltmadığı sonucuna varmışsa buna nasıl vardığı olacak. Adalet Bakanı Barr, kanunların ve olguların karşılaştırılmalı değerlendirildiği raporun bu bölümüyle ilgili başkanın suç işlediğine dair delillerin yetersiz olduğu sonucuna varmıştı. Gazeteye göre rapor bunu doğrulayacak ya da sorgulanmasına neden olacak. Gazete raporun gizlenen ve düzeltilen bölümleriyle birlikte birgün tamamen yayınlanıp yayınlanmayacağınınsa bilinmediğini söylüyor. Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu raporun metninin tamamının ve delillerin yayınlanması için mahkeme emir çıkartılmasına izin verdi. Ancak emrin çıkartılacağı tarih henüz belli değil.

Los Angeles Times, gazetesi Başkan Donald Trump’ın sığınak kentler olarak bilinen kentlere ABD’nin Meksika sınırında gözaltına alınan yasa dışı göçmenleri gönderme tehdidine karşı California eyaleti valisinin karşı atağa geçtiğini yazıyor. Gazeteye açıklamalarda bulunan California Valisi Gavin Newsom, Başkan’ın önerisini ‘‘saçma’’ olarak değerlendirdi. Başkan’ın seçim kampanyası sırasında daha fazla göçmeni sınır dışı etme sözü verdiğini hatırlatan Newsom ‘‘Ancak son planı gösteriyor ki bazı göçmenlerin Amerika’da kalmasına izin vermeye niyeti var. Bu temel mantık hatasının değerlendirilmesi gerekir’’ dedi. Trump Pazartesi günü attığı Twittter mesajıyla tehdidini yinelemiş, ‘‘Sınırda yasal olarak daha fazla tutulamayan yasadışı göçmenler İç Güvenlik Bakanlığı tarafından sığınak kentlere ve eyaletlere gönderilmeli!’’ ifadelerini kullanmıştı. Eski California Valisi Jerry Brown’un yerel kolluk güçleriyle federal göç yetkilileri arasında işbirliğini kısıtlayan tasarıyı Senato’dan geçmesinin ardından imzalaması Trump yönetiminden tepki görmüş ve dava edilmişti. Başkan Trump’ın başta California olmak üzere sığınak kent ve eyaletlere federal kaynak aktarımını kesmeyi amaçlayan girişimleriyse en az yedi federal mahkeme tarafından kanunsuz bulunmuştu. Gazeteye göre Başkan Trump iki yılı aşkın görev süresince politikalarının göçmenlerin sınıra akın etmesinden ve Amerika’ya girdikten sonra gözaltına alınmalarına rağmen bırakılmalarını engellediği için büyük hayalkırıklığı içinde. Yetkililer geçen ay 92 bin 607 kişinin sınırda yakalandığını kaydediyor. Bu on yıldır görülen en yüksek aylık rakam.

XS
SM
MD
LG