Erişilebilirlik

16 Nisan Amerikan Basınından Özetler


16 Nisan Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:16 0:00

Amerikan basını, Paris'teki Notre Dame Katedrali'nde dün çıkan yangınla ilgili ayrıntılara geniş yer ayırıyor.

Washington Post, 800 yılı aşkın süredir Paris'in gerek maddi gerekse manevi anlamda kalbi kabul edilen Notre Dame Katedrali'nin dün akşam saatlerinde çıkan yangında ağır hasar gördüğünü, ancak Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un katedrali yeniden inşa etme sözü verdiğini yazıyor. Gazete, hava kirliliği, asit yağmurları ve uzun yılların yıpratıcı etkisi nedeniyle restorasyona giren katedraldeki yangının, devam eden inşaat çalışmaları nedeniyle çıktığının sanıldığını kaydediyor. Habere göre yangında ölen olmadı, ancak bir itfaiyeci ağır yaralandı. Temeli 1163 yılında atılan Notre Dame Katedrali'ni her yıl 12 milyondan fazla turist ziyaret ediyordu. Bu sayı, Eyfel Kulesi'ni ziyaret edenlerin sayısının neredeyse iki katı. Fransa'nın kültür mirasının en önemli yapılarından olan Notre Dame'ın tam da Hıristiyanlık açısından yılın en önemli dönemlerinden Paskalya öncesinde denk gelmesi, ayrı bir önem taşıyor. Washington Post, Notre Dame yangınına ayırdığı ve ”Dünya Notre Dame'a Ağlıyor” başlığını kullandığı bugünkü başyazısında ise Paris'in sadece mimari yapıtlarından birinin değil, ruhunun da yara aldığını yazıyor. Gazete, Sovyetler Birliği'nin çöküşünden sonra yurtdışına çıkma serbestisi sayesinde Avrupa'ya akın eden Rus vatandaşlarının en çok görmek istedikleri yapının Notre Dame olduğunun da altını çiziyor. Başyazıya göre Notre Dame, ne Mısır'daki piramitler kadar eski, ne de İngiltere'deki Stonehenge kadar gizemli olsa da bundan böyle en azından yeniden inşa mucizesi gerçekleşene kadar hatıralarda yaşayacak.

Washington Post bugün ayrıca Başkan Trump'ın 2020 seçimlerinden önce kutuplaştırıcı söylemine hız verdiğini yazıyor. Habere göre dün Minnesota eyaletinde konuşan Trump, Minnesota halkının göçmenlikle ilgili yanlış uygulamalar nedeniyle büyük haksızlığa uğradığını iddia etti. Bir süredir Minnesota eyaletinin Müslüman Temsilciler Meclisi üyesi İlhan Ömer'i hedef alan Trump, dün Ömer'i bir kez daha ”kontrolden çıkmış” şeklindeki ifadelerle nitelendirdi. Trump'ın geçtiğimiz Cuma günü İlhan Ömer'in Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi'nde yaptığı bir konuşmayla 11 Eylül 2001 terör saldırılarına ait görüntülerin bir araya getirilmesinden oluşan bir video klip paylaşması, terör saldırılarını siyasete alet ettiği ve Ömer'i tehlikeye attığı gerekçesiyle Demokratlar arasında infiale yol açmıştı. Gazete öte yandan Kongre'de sol kanadı temsil eden Demokrat üyeler arasında, Temsilciler Meclisi Başkan Nancy Pelosi'nin başta İlhan Ömer ve Alexandria Ocasio-Cortez olmak üzere liberalleri yeterince desteklemediği şekilde rahatsızlıklar oluştuğunu yazıyor. Habere göre solcu Demokratlar, Pelosi'nin, Trump ve diğer Cumhuriyetçiler'in saldırılarına uğrayan İlhan Ömer'e yeterince arka çıkmadığını düşünüyor. Pelosi, Ömer'i 11 Eylül 2001 saldırılarını hafifsemekle suçlayan Trump'a Twitter üzerinden verdiği yanıtta, Ömer'in ismini kullanmadan sadece Trump'ın paylaşımlarının Oval Ofis'e yakışmadığı şeklinde bir ifadeye yer vermişti. Pelosi, CBS Televizyonu'nun 60 Minutes programındaysa partisinin liberal sol kanadını ”beş kişi falanlar” şeklinde ifade ederek küçümsemişti. Ömer ve Ocasio-Cortez'i savunan Demokratlarsa Pelosi'nin temsil ettiği köhne liderliğin, partinin Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu elde etmesini sağlayan yeni üyeleri dışladığı yorumu yapıyor. Michigan eyaletinin Temsilciler Meclisi'ndeki Müslüman üyesi Rashida Tlaib ise partisini ve Pelosi'yi, ”Demokratlar'ın çok çeşitliliğine önem verdiklerini göstermek için fotoğraflarımızı kullanıyorlar ama ne zaman masada söz hakkı istesek yok sayılıyoruz,” söyleriyle eleştirdi.

New York Times ise kendisini ”iş bitirme sanatı ustası” olarak tanımlayan Trump'ın öngörülemeyen, fevri ve belirsizlik içerikli tarzının, geleneksel olarak küresel ticarette istikrar sağlayıcı rol üstlenen Amerika'nın ekonomik büyüme sürecine zarar verdiğini yazıyor. Habere göre Trump, saldırgan ve önceden tahmin edilemeyen hamlelerin geçmiş başkanlara kıyasla yabancı ülkelerden çok daha fazla ödün koparmasını sağladığını savunsa da iş dünyasının ileri gelenleri ve yabancı yetkililer, aynı görüşü paylaşmıyor. Habere göre Trump yönetimi şu anda Güney Kore, Kanada ve Meksika'yla ticari anlaşmalar üzerinde çalışıyor. Çin, Avrupa Birliği ve Japonya'yla ise müzakereler yürütülüyor. Ancak Trump'ın müzakere ya da anlaşmaların ortasındayken bazı kuralları tek taraflı olarak değiştirmesi, şaşkınlık ve kafa karışıklığına neden oluyor. Örneğin Kanada ve Meksika'yla geçen yıl anlaşan Trump, bu ülkelere uyguladığı çelik ve alüminyum ek gümrük tarifelerini kaldırmayı hala reddediyor. Trump ayrıca Amerika'nın otomotiv ithallerine vergi uygulamasını önleyen anlaşmaya rağmen Meksika'dan ithal edilen oto yedek parçalarına ve otomobillere ek vergi uygulama tehdidinde bulunuyor. Gazete, Amerika tarafından kaynaklanan belirsizlikler nedeniyle Japonya, Kanada ve Avrupa Birliği gibi ticari ortakların başka ülkelerle kapsamlı anlaşmalar imzalama arayışı içine girdiklerinin altını çiziyor.

XS
SM
MD
LG