Erişilebilirlik

11 Nisan Amerikan Basınından Özetler


11 Nisan Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:36 0:00

Amerikan basını, bir kara deliğin ilk kez çekilen fotoğrafını kamuoyuna sunmak amacıyla dün Washington'daki Ulusal Basın Kulübü'nde düzenlenen basın toplantısının ayrıntılarına geniş yer ayırıyor.

New York Times, Dünya'dan 55 milyon ışık yılı uzaklıktaki Messier 87 adı verilen galaksinin içinde bulunan kara deliğin fotoğrafının doğanın acımasız gücünü bir kez daha hatırlattığı yorumunda bulunuyor. Gazete, fotoğrafta görülen kara delik gölgesinin tıpkı Albert Einstein'ın teorisinin öngördüğü gibi halka biçiminde olduğunu yazıyor. Habere göre 200'den fazla uzmandan ve dokuz teleskoptan oluşan uluslararası ekibin imza attığı bu başarı, Einstein'ın kütle, madde, uzay ve zamanla ilgili genel görelilik teorisinin görüntülenmesi olarak tanımlanıyor. Kara deliğin fotoğrafının çekilmesi süreci, dört kıtada altı dağlık nokta üzerinde kurulu, atom saatleriyle birbirine bağlanan sekiz radyo teleskopunun Başak Takımyıldızı içindeki dev galaksi Messier 87'yi 2017 yılı Nisan ayında on gün boyunca gözlemlemesiyle başladı. Fotoğraf, teleskopların gözlemlerinin topladığı 5 milyar megabaytlık verinin iki yıl boyunca bilgisayar analizinden geçirilmesiyle elde edildi. Gazete, kara noktalarla ilgili tüm şüphelerin üç yıl önce iki kara deliğin çarpışmasının ortaya çıkardığı dalgaların tespit edilmesiyle ortadan kalktığını hatırlatıyor ve dünkü gelişmenin, bu gerçekliğe çehre kazandırdığını kaydediyor.

New York Times ayrıca İsrail'de Salı günü yapılan genel seçimin sonucunu değerlendiriyor. Gazete, İsrailli seçmenin, ülkede sağladığı askeri ve ekonomik istikrar nedeniyle Başbakan Benyamin Netanyahu'yu ödüllendirdiği yorumunda bulunuyor. Habere göre İsrailli seçmen, kendini önceki dönemlere oranla hiç bu kadar güven ve emniyette hissetmemiş olmasına rağmen yine de İran'dan ve İran'ın bölge ülkeleri üzerine elde ettiği nüfuzdan korkuyor. Netanyahu'nun İran'a yönelik tavrı ve kendisine meydan okuyan gerek Arap gerekse sol siyaseti devlet düşmanı olarak tanımlamasıysa seçmeni ikna etmişe benziyor. Güce ve dayanıklılığa değer veren stratejisinin Netanyahu'ya İsrail'i diplomatik alanda daha önce görülmemiş seviyeye çıkarma fırsatı verdiğini düşünen seçmen, daha deneyimsiz siyasetçilerin dizginleri ele geçirmesine sıcak bakmıyor. İsrail'in eski Washington Büyükelçisi Michael Oren, bu durumu, ”Ekonomimiz mükemmel, dış ilişkilerimiz hiç olmadığı kadar iyi, güvendeyiz. 40 yıldır siyasette olan biri tarafından yönetiliyoruz. Tüm dünya, hatta düşmanlarımız bile onu iyi tanıyor,” şeklinde ifade ediyor. Gazete, Netanyahu'nun çok daha fazla aşırılık yanlısı bir koalisyon kurabileceği ya da merkezi de koalisyona katarak ulusal birlik sağlama yoluna gideceği öngörüsünde bulunuyor.

Washington Post ise Mueller raporunu kamuoyuna açıklamaya hazırlanan Adalet Bakanı William Barr'ın dün Senato'da düzenlenen oturumda, istihbarat örgütlerinin 2016 başkanlık kampanyası sırasında Trump ve ekibi hakkında casusluk yaptığı iddiasında bulunduğunu yazıyor. Gazete, Barr'ın bu şaşkınlık yaratan açıklamasının, Trump'ın FBI hakkında dile getirdiği asılsız iddiaları hatırlattığını kaydediyor. Habere göre Barr, daha sonra yaptığı açıklamada, siyasi kişilikleri gözlemlemenin hukuki temeli hakkında kaygıları olduğunu söyleyerek sözlerine açıklık getirmeye çalıştı. Ancak gazeteye göre Barr'ın iddiaları, Rusya soruşturmasının Trump'ın başkanlığını raydan çıkarma amacı taşıyan hukuk dışı bir girişim olduğunu savunanların elini güçlendirebilir nitelikte. Kongre'den de Barr'ın Trump'a yönelik casusluk yapıldığı iddialarıyla ilgili farklı tepkiler geldi. Trump'a yakınlığıyla bilinen Cumhuriyetçi Kongre üyesi Mark Meadows, Barr'ın casusluk suçlamalarını inceleme altına alma planlarını memnunlukla karşıladığını kaydetti. Temsilciler Meclisi Yargı Komisyonu Başkanı Jerry Nadler ise Barr'ın sözlerinin, Adalet Bakanlığı yetkililerinin komisyona daha önce verdikleri ifadelerle çeliştiğini söyledi. Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ise ”Ülkemizin adalet bakanının aklını oynatmış olduğunu görmek hayal kırıklığı yaratıyor. Barr, Amerika'nın adalet bakanıdır, Donald Trump'ın değil” ifadelerini kullandı.

XS
SM
MD
LG