Erişilebilirlik

4 Nisan Amerikan Basınından Özetler


4 Nisan Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:53 0:00

New York Times, Rusya soruşturmasını yürüten özel yetkili savcı Robert Mueller'ın ekibinden bazı soruşturmacıların, Adalet Bakanı William Barr'ın soruşturma sonuçlarını yeterince yansıtmadığını söylediğini yazıyor. Gazete, Mueller'ın ekibinden bu kişilere göre Başkan Trump'la ilgili bazı bulgularının Adalet Bakanı'nın yorumladığından daha rahatsızlık verici olduğunu bildiriyor. Habere göre Barr, 400 sayfalık Mueller raporunu kısa süre içinde kamuoyuna açıklamak için çalışıyor, ancak bazı gizli verileri rapordan çıkarmak için daha çok zamana ihtiyacı olduğunu söylüyor. Mueller'ın ekibiyse raporun zaten birkaç farklı özetini çıkardıklarını ve Barr'ın Kongre'ye gönderdiği dört sayfalık özetinde ekibin bulgularına daha fazla yer vermiş olması gerektiğini kaydediyor. Öte yandan Kongre'deki Demokrat Partililer, Adalet Bakanı'nı, Rusya soruşturmasının sonuçlarını Başkan'ın lehine olacak şekilde yorumlamakla suçluyor. Barr'a yöneltilen bir başka eleştiriyse Mueller raporuyla ilgili çok kısıtlı ölçüde ayrıntı paylaşması. Ancak William Barr'a yakın yetkililer, Adalet Bakanı'nın siyasi alana girmekten çekindiği için paylaştığı ayrıntıları sınırlı tuttuğunu söylüyor.

New York Times bugün ayrıca bazı ülkelerde yeniden yaygın şekilde görülmeye başlanan kızamık vakalarıyla ilgili habere yer veriyor. Gazete, Endonezya, Filipinler, Madagaskar ve Venezuela gibi çok farklı coğrafyalarda yer alan ülkelerde kızamık vakalarının artmasının, küresel aşılama çalışmalarındaki eksikliklerden kaynaklandığını bildiriyor. Habere göre Birleşmiş Millerler, 2001 yılında kızamığa karşı savaş ilan etmiş, Kızılhaç ve Bill ve Melinda Gates Vakfı gibi örgütler, aşılama çalışmalarına büyük kaynaklar akıtmıştı. Bu çabaların sonucunda 2000-2016 yıllar arasında küresel kızamık vakalarında yüzde 80 oranında düşüş kaydedilmişti. Ancak iki yıl önce kızamık vakaları beklenmedik şekilde artmaya başladı. Dünya Sağlık Örgütü, bunun nedenini yoksulluğa bağlıyor ve birçok ülkede sağlık sistemlerinin her çocuğu aşılayacak kapasitede olmadığını bildiriyor. Bir ülkede kızamığın yayılmasını önlemek için vatandaşların yüzde 95'inin aşılı olması, yeni doğan bebeklerinse sistematik olarak aşılanması gerekiyor. Ancak gazete, aşı karşıtı hareketlerin ve aşı üreten firmaların attığı bazı hatalı adımların bu çabaların önüne geçtiğini kaydediyor.

Washington Post ise Temsilciler Meclisi Yöntemler ve Araçlar Komisyonu'nun Amerikan İç Gelir Dairesi IRS'ten Başkan Trump'ın son altı yıla ilişkin vergi beyannamelerini ibraz etmesini talep ettiğini yazıyor. Gazete, Temsilciler Meclisi'nin bir süredir beklenmekte olan bu hamlesinin yine de Trump Yönetimi'ne ilişkin geniş kapsamlı soruşturmalarını hızlandıran Demokratlar'la Trump arasındaki çekişmeleri derinleştirmesinin beklendiğini kaydediyor. Habere göre Temsilciler Meclisi Yöntemler ve Araçlar Komisyonu, Trump'ın vergi beyannamelerini teslim etmesi için IRS'e 10 Nisan'a kadar süre tanıdı. 1924 yılında çıkan yasa uyarınca Temsilciler Meclisi Yöntemler ve Araçlar Komisyonu ile Senato Maliye Komisyonu'nun her Amerikalı'nın vergi beyannamesini inceleme talebinde bulunma yetkisi var. Öte yandan gazete, Richard Nixon'dan bu yana her başkanın vergi beyannamelerini kamuoyuna açıklama geleneğini ilk kez Trump'ın çiğnediğini, Trump'ın buna gerekçe olaraksa kendisinin ve şirketlerinin mali denetim altında olduğunu gösterdiğini yazıyor. Ancak uzmanlar, mali denetim altında olmanın vergi beyannamelerini açıklamaya engel olmayacağı görüşünde. Trump'ın Beyaz Saray danışmanlarıyla yaptığı özel görüşmelerdeyse vergi beyannamelerini Kongre'ye teslim etmek gibi bir niyeti olmadığını, bu konuda gerekirse Anayasa Mahkemesi'ne bile başvurabileceğini söylediği bildiriliyor.

XS
SM
MD
LG