Erişilebilirlik

1 Nisan Amerikan Basınından Özetler


1 Nisan Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:37 0:00

Washington Post, Beyaz Saray’ın, Amerikalı tüketicilere ve şirketlere ekonomik zarar vereceği ve Amerika’ya giriş yapmaya çalışan sığınmacı dalgasının önünü kesmeyeceği şeklindeki uyarılara rağmen Başkan Trump’ın Meksika sınırını kapatma tehdidinin arkasında durduğunu yazıyor. Gazete, Amerika’nın üçüncü en büyük ticari ortağı Meksika’yla sınırı kapatmanın Amerika’nın en büyük oto imalatçılarının tedarik zincirlerini keseceği, marketlerdeki fiyatların artacağı ve federal hükümete yönelik davalar açılmasına ön ayak olacağı yorumunda bulunuyor. Habere göre Beyaz Saray Genel Sekreter Vekili Mick Mulvaney ve Trump danışmanı Kellyanne Conway, dün çıktıkları haber programlarında, Trump’ın sınır kapatma tehdidini savundu. Mulvaney, Trump’ın Meksika sınırıyla ilgili planlarını değiştirmek için “çok büyük bir gelişme” olması gerektiğini kaydetti. Conway ise Trump’ın tehdidinin “kesinlikle blöf niteliği” taşımadığını söyledi. Trump, Cuma günü, Meksika’nın göçmen dalgasını durdurmada başarılı olamadığını kaydetmiş ve “Meksikalılar göçmenleri durdurmazsa sınırı kapatıyoruz. Ve sınırı uzun süre kapalı tutacağız. Ben oyun oynamıyorum,” demişti. Öte yandan Amerikan Gümrük ve Sınır Koruma Dairesi’ne göre sınırdaki yetkililer, sınırın kapatılmasına yönelik henüz herhangi bir talimat almadı. Daireden bir yetkili, sınırı kapatma talimatı çıkması durumunda bunu uygulamak için önce Kongre’nin ve Sınır Devriye birimlerini temsil eden sendikaların haberdar edilmesi gerektiğini söyledi. Sınırda 5 bin 300 askeri bulunan Savunma Bakanlığı da benzer bir talimat almadıklarını belirtti.

New York Times ise Rusya’nın Afrika kıtasındaki askeri nüfuzunu giderek pekiştirmesinin Batılı ülkeleri alarma geçirdiğini yazıyor. Gazete, Rusya’nın Afrika ülkelerine yaptığı silah satışlarını arttırmasının, güvenlik anlaşmaları imzalamasının ve istikrarsız ya da baskıcı liderlerin yönettiği ülkelere yönelik eğitim programlarına ağırlık vermesinin Batı’yı kaygılandırdığını bildiriyor. Habere göre bir Rus vatandaşının cumhurbaşkanının ulusal güvenlik danışmanı olarak görevlendirildiği Orta Afrika Cumhuriyeti’nde altın ve elmas madenleri, Moskova’dan silah satın almak için değerinin çok daha altına satılıyor. Rusya, Libya’daysa eski bir generalin hükümetle mücadele etmesine ve petrol piyasasında yer edinmesine de yardımcı oluyor. Gazete, Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir’in ise ülke çapındaki ayaklanmalara karşı koyabilmek için Ocak ayında Rusya’dan paralı asker getirdiğini hatırlatıyor. Geçtiğimiz yıl ilkbahar aylarındaysa Sahra Çölü’nün güneyindeki Mali, Nijer, Çad, Burkina Faso ve Moritanya, IŞİD ve El Kaide’yle mücadele edebilmek için Moskova’nın yardımına başvurmuştu. Gazete, Sovyetler Birliği’nin çöküşünden sonra Rusya’nın Afrika’dan büyük ölçüde çekildiğini, ancak Moskova’nın son iki yıldır Mozambik ve Angola gibi geçmişte Sovyetler Birliği’ne yakın olan ülkelerle ilişkileri yeniden canlandırdığını yazıyor. Rusya, 2017’deki silah satışlarının yüzde 13’ünü Afrika ülkelerine yaptı, Gine, Burkina Faso, Burundi ve Madagaskar’la askeri işbirliği anlaşmaları imzaladı. Rusya’nın ayrıca Cezayir, Angola, Mısır, Libya, Senegal, Güney Afrika, Uganda ve Nijerya’da da petrol ve doğalgaz anlaşmaları bulunuyor.

Los Angeles Times ise IŞİD militanlarının çocuklarının ve örgütün egemenliği altındaki bölgelerde yaşamış olan çocuk ve gençlerin eğitilmesinin zorluklarıyla ilgili bir habere yer veriyor. Habere göre Suriye’nin doğusundaki Al Hol kampında tutulan 25 bin okul çağındaki IŞİD çocuğunun eğitime tabi tutulması için çalışmalar başlatıldı. Ancak militanların çocukları, çok küçük yaşlardan itibaren IŞİD’in barbarlıklarını öğrendiği için bu çocukları yeni bir sistem altında eğitmek, son derece zor. Uzmanlar, Sünni İslam inancının öğretilerine, ateşli silah ve el bombası kullanmaya zorlanan çocukların sistematik olarak radikalleştiğini söylüyor. “Suriye’nin kayıp nesli” olarak nitelendirilen çocukların küçük ancak en sorunlu grubunu oluşturan IŞİD çocukları, küçüklüklerinden beri askerlik de yapıyor. Gazete, Suriye’de toplam 2 milyon 100 bin çocuğun okula gitmediğini, 1 milyon 300 bin çocuğunsa okulu bırakma riskiyle karşı karşıya olduğunu yazıyor. Suriye’de her 3 okul binasından biri, savaşta hasara uğradığı için kullanılmaz durumda.

XS
SM
MD
LG