Erişilebilirlik

3 Nisan Amerikan Basınından Özetler


3 Nisan Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:30 0:00

Wall Street Journal, Kolombiya’nın güneyinde 254 kişinin can vermesine neden olan toprak kaymasıyla ilgili haberi ana sayfasına taşımış. Gazete, şiddetli yağışlar nedeniyle Cumartesi günü Kolombiya’nın Putumayo bölgesinde meydana gelen toprak kayması nedeniyle yaklaşık 200 kişinin de kayıp olduğunu bildiriyor. Habere göre Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, sel felaketi nedeniyle en çok kayıp veren Mocoa kentinde acil durum ilan etti.

Wall Street Journal bugün ayrıca Başkan Trump’ın Anayasa Mahkemesi üyeliğine aday gösterdiği Yargıç Neil Gorsuch’ın adaylığının bu hafta Senato’da oylanacağını bildiriyor. Gazete, Cumhuriyetçi Parti eğilimli eyaletlerden seçilen Demokrat Partili senatörleri bu hafta zorlu bir sürecin beklediğini bildiriyor. Habere göre Demokrat senatörler, Cumhuriyetçi eyaletlerdeki seçmenlerin tepkisini çekmemek için Gorsuch lehine oy kullanmakla, kendi partilerinin Başkan Trump’ın adayının önünü kesme girişimleri arasında zor bir tercih yapmak durumunda. Yargıç Gorsuch’ın Anayasa Mahkemesi üyesi olması için yüz üyeli Senato’da 60 senatörün onayını alması gerekiyor.

Washington Post ise Başkan Trump’a en çok destek veren kırsal kesimlerin Trump’ın bütçe kesintilerinden en olumsuz etkilenecek bölgeler olduğunu bildiriyor. Gazete, buna örnek olarak Oklahoma eyaletinin 16 bin nüfuslu Durant kasabasını örnek gösteriyor. Habere göre Trump, başkanlık seçimlerinde Durant kasabasında oyların yüzde 76’sını topladı. Kasabalılar, verdikleri bu güçlü desteğe rağmen en çok ihtiyaçları olan sosyal hizmetlere ayrılan bütçenin kesintiye uğraması olasılığı karşısında şaşkınlık yaşıyor, ancak yine de Trump’a hala destek vermekten geri adım atmıyor. Gazete, ana sayfada, kasabadaki huzurevinden bir kare de paylaşmış. Habere göre huzurevinin bütçesi, Trump’ın önerileri doğrultusunda büyük ölçüde kesilecek.

Washington Post bugün ayrıca Amerika’nın en büyük iç sorunlarından biri haline gelen opioid yani afyon bazlı ağrı kesici bağımlılığıyla ilgili bir habere yer veriyor. Habere göre Amerika’nın en büyük oksikodon üreticisi ilaç şirketi Mallickrodt, Florida eyaletindeki şüpheli siparişleri yetkililere bildirmedi. Şirket, Florida eyaletinde 2008-2012 yılları arasında satılan 500 milyon adet ağrı kesici hapın hangi ellere gittiği hakkında sorumluluk almayı ihmal etti. Washington Post’a göre ilaç şirketinin bu ihmal nedeniyle 2 milyar 300 milyon dolarlık ceza ödemek zorunda kalması gerekiyordu. Ancak hükümetin zamanında harekete geçmemesi yüzünden şirkete karşı yasal işlem başlatılmadı. Federal yasalara göre afyon bazlı ağrı kesici gibi uyuşturucu bağımlılığına yol açan ilaçları üreten firmaların müşterilerini iyi tanıması, tüm siparişleri takip altında tutması, şüpheli sipariş aldıkları zaman yetkilileri haberdar derhal etmesi gerekiyor. Ancak gazeteye göre Florida’daki hukuki açıklar, sahtekâr doktor ve eczacılar, eyaletteki uyuşturucu ilaç bağımlılığının geldiği noktanın bir numaralı sorumluları.

New York Times ise özel araç hizmeti sunan Uber şirketinin işletim maliyetlerini düşürmek için sürücülerini daha çok çalışmaya teşvik edecek bazı tartışmalı yöntemler kullandığını bildiriyor. Habere göre Uber, sosyal psikolojiyi kullanarak sürücülerinin nerede, ne zaman ve ne kadar süreyle işbaşında kalmalarını belirliyor. Bünyesinde yüzlerce sosyal psikoloji ve veri uzmanı çalıştıran Uber, video ve bilgisayar oyunlarının tasarımında da kullanılan taktiklerden yararlanarak, tam işi bırakmak ve günü bitirmek üzere olan sürücülere adeta ‘yem’ atıyor ve son bir iş daha almaya teşvik ediyor. Gazete, bu tür manipülasyonları, streaming platformu Netflix’in kullanıcılarına dizi ve filmleri durmaksızın izlemeye teşvik etmek için kullandığı taktiklerle aynı çizgide olduğunu bildiriyor.

XS
SM
MD
LG