Erişilebilirlik

Nijerya'da Saldırılar Durmuyor


Nijerya’nın doğusunda bir polis konvoyunu hedef alan bombalı intihar saldırısında 11 kişi öldü.

Yetkililer Taraba eyaletinin başkenti Jalingo’da bindiği motorsikleti konvoya süren bombacının kendisini havaya uçurduğu, saldırıda 20 kişinin yaralandığını bildirdi. Konvoyda yeralan ve esas hedef olduğu sanılan polis şefi yaral almadan kurtuldu.

Resmi dairelerin bulunduğu bölgede meydana gelen saldırının sorumluluğunu üstlenen olmadı.

Bir gün önce Nijerya’nın kuzeyindeki Kano kentinde kilise ayini için kullanılan bir üniversite tiyatrosuna düzenlenen saldırıda en az 15 kişi öldürüldü. Saldırıda çok sayıda da kişinin de yaralandığı bildiriliyor ancak yetkililer kesin bir sayı belirtmedi.

Görgütanıklarına göre motorsikletler ve bir otomobille Bayero Üniversitesine gelen saldırganlar önce patlayıcı maddeler fırlattı sonra patlamalar üzerine binadan kaçan kişilerin üzerine ateş açtı.

Saldırıyı henüz üstlenen olmadı. Ancak Boko Haram adlı radikal İslamcı grup sık sık Nijeryalı Hristiyanları hedef alan saldırılarda bulunuyor.

Örgütün geçen Noel’de başkent Abuj dahil bir çok yerde kiliselere düzenlediği bombalı saldırılarda 39 kişi ölmüştü.

2001 yılında Muhammet Yusuf adlı bir kişi tarafından kurulan Boko Haram, Nijerya’nın en çok konuşulan Hausa dilinde “Batı eğitimi Haram” anlamına geliyor.

Nijerya’nın kuzeyinde şeriat devleti kurmak isteyen örgüt , Batı ve Hristiyanlıkla ilgili her şeye karşı çıkıyor ve Haram kuzeydeki gayrimüslimlerin bölgeyi terk etmesini istiyor.

Nijerya 155 milyon nüfusuyla Afrika’nın en kalabalık ülkesi. 250 etnik grubun yaşadığı ülkede nüfusun yüzde 50’si Müslüman, yüzde 40’ı Hristiyan yüzde 10’i ise Afrika dinlerinden. Arap kültürünün egemen olduğu kuzeyde çoğunluğu Müslümanlar, güneyde ise Hristiyanlar oluşturuyor.


XS
SM
MD
LG