Erişilebilirlik

Nijerya'da Rehine Kurtarma Operasyonu Başarısızlıkla Sonuçlandı


İtalyan polisi, Nijerya'da öldürülen rehine Franco Lamolinara Gattinara'nın evi önünde
İtalyan polisi, Nijerya'da öldürülen rehine Franco Lamolinara Gattinara'nın evi önünde

Nijerya’da biri İngiliz, diğeri İtalyan iki rehineyi kurtarma girişiminin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından İtalya, İngiltere’ye ateş püskürdü.

İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, operasyondan önceden haber vermeyen İngiltere’nin tavrının hiçbir şekilde haklı gösterilmeyeceğini söyledi.

İtalyan parlamentosunun ulusal güvenlik komisyonu başkanı Massimo d’Alema da Londra hükümetinin bu operasyonu kendileriyle neden tartışmadığına açıklık getirmesi gerektiğini kaydetti.

Bir İtalyan inşaat şirketinde çalışan Franco Lamolinara ve İngiliz Christopher McManus, geçen Mayıs ayında kimliği bilinmeyen kişiler tarafından kaçırılmıştı.

Öldürülen İngiliz rehine Chris McManus
Öldürülen İngiliz rehine Chris McManus

Bir ihbarı değerlendiren İngiliz ve Nijerya komandoları, rehineleri kurtarmak için dün Sokoto kentinde ortak operasyon düzenledi. Ancak silahlı kişiler baskın sırasında iki mühendisi öldürdü. Haberlere göre operasyonda mühendisleri kaçıran kişilerden bazıları öldürüldü, bazıları sağ ele geçirildi.

İngiltere Başbakanı David Cameron operasyonu savundu, iki rehinenin hayatının tehlikede olduğu yolunda istihbarat alındığını söyledi.

Cameron, başarısız geçen operasyonun ardından İtalya Başbakanı Mario Monti’yi telefonla arayarak durumdan haberdar ettiğini de vurguladı.

Nijerya Devlet Başkanı Goodluck Jonathan kaçırma olayından şeriatçı Boko Haram örgütünü sorumlu tuttu ancak tutuklu militanların sayısını belirtmedi.

İki mühendisi kaçıran militanlar, geçen yıl yayınladıkları video mesajda el Kaide ile bağlantıları olduğunu iddia etmişti.

XS
SM
MD
LG