Erişilebilirlik

Nijerya’da Kaçırılan Kızlar Güvende mi?


Nijerya’nın kuzeyinde iki yıl önce Boko Haram tarafından kaçırılan 200’ü aşkın kız öğrenciden bazılarına ait olduğu iddia edilen bir videonun yayınlanması kayıp kızların anne-babalarını heyecanlandırdı. Videonun dört ay önce çekildiği iddia edilmesine rağmen anne-babalar çocuklarının hala hayatta olduğunu umuyor.

Annelerden biri, kendi mahallelerinde yaşayan kızlardan bazılarını, aradan geçen iki yılda değişmiş olmalarına rağmen tanıyabildiğini söyledi.

Nijeryalı anne-babalar, kaçırma olayının ikinci yıldönümünde “Kızlarımızı Geri Getirin” adlı sivil hareketin düzenleyeceği yürüyüşe katılmaya hazırlanıyor.

Boko Haram’ın 2014 yılında Chibok kasabasından kaçırdığı 219 kız öğrenciden düne kadar haber alınamamıştı. Olay birçok ülke tarafından kınanmış, Nijerya’da hükümet karşıtı gösterilere yol açmıştı.

Ancak 15 kız öğrencinin göründüğü videonun Aralık ayında çekildiği bildiriliyor. Boko Haram en son kızları kaçırdıktan hemen sonra bir propaganda videosu yayınlamıştı.

Yeni videoda kamerada görünmeyen bir erkek, kaçırılan kızlara kendi yerel dillerinde adlarını ve kaçırılmadan önce nerede yaşadıklarını soruyor.

Nijerya Enformasyon ve Kültür Bakanı Lai Muhammed, ilk olarak CNN televizyonda yayınlanan videonun varlığından haberdar olduğunu söyledi. Nijerya hükümeti, kaçırılan kızların nerede olabileceğine yönelik sahte ihbarlar almaya devam ediyor. Geçen temmuzda da sahte bir video yayınlanmıştı.

Chiboklular son gelişmelerden kaygılı. Kız kardeşi Margaret kaçırılan Philip Yama daha önce kendilerine bu kızların Nijerya’nın kuzeydoğusunda göründüklerini, bazılarının da komşu ülkelere götürüldüğünün söylendiğini hatırlattı. Yama, “Bu kızları kendi gözümle görmeden hiçbir şeye inanmam” diye konuştu.

Chibok’ta okul kalmadı

Kız öğrencilerin kaçırıldığı Chibok’taki okul, hükümet tarafından yenisi yapılacağı vaadiyle yıkılmıştı. Yatakhaneleriyse Boko Haram ateşe verdi.

İki yıl sonra bölgede okul kalmadı. Öğrenciler ya okulu terk etti, ya da başka kentlerdeki okullara gitmeye başladı.

İnsan Hakları İzleme örgütü, bu yılın başlarında yayınladığı raporda Boko Haram’ın 2 binden fazla okulu tahrip ettiğini, 611 öğretmeni öldürdüğünü ve bir milyon çocuğu da eğitim hakkından yoksun bıraktığını bildirdi.

Boko Haram son dönemde intihar eylemlerini çocuklara yaptırıyor. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) 2014 yılından bu yana intihar bombacılarından 44’ünün çocuk olduğunu bildirdi.

İki yıl önce kaçırılma olayının yaşandığı Chibok da intihar eylemlerine aşina. Ocak ayında kasabada üç kişinin düzenlediği intihar eyleminde en az on kişi hayatını kaybetmişti.

Bir Chiboklu, 219 kız öğrencinin kaçırılma olayının anne babalar üzerinde büyük travma oluşturduğunu söylüyor. Bu kişiye göre olaydan bu yana kaçırılan kızlardan 18’inin anne ya da babaları öldü. Diğerleriyse fiziksel ya da psikolojik rahatsızlıklarla boğuşuyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG