Erişilebilirlik

Nijerya’da Son Bir Yılın En Kanlı Saldırısı


,
,

Nijerya’nın kuzeydoğusundaki bir camiye intihar bombacısı tarafından düzenlenen saldırıda 50 kişi hayatını kaybetti. Saldırı, Boko Haram silahlı grubunun faaliyet gösterdiği ülkede son bir yılda düzenlenen en kanlı saldırı oldu.

Hükümet ve askeri yetkililer 2015’ten bu yana birçok kez Boko Haram’ın bozguna uğratıldığını söylese de grup sivillere ve askeri hedeflere yönelik saldırılarını sürdürüyor.

Reuters haber ajansına göre son saldırıyla Nijerya’da 2017’de ölenlerin sayısı 278’e yükseldi. Henüz saldırının sorumluluğunu üstlenen olmadı.

Polis şimdilik 50 olan ölü sayısının artabileceğinden endişe edildiğini açıkladı.

Nijerya’da Son Bir Yılın En Kanlı Saldırısı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:24 0:00

Saldırı Boko Haram’ın 2014 yılında kontrol ettiği Adamawa eyaletinin Mubi kasabasında düzenlendi. Askerler Boko Haram’ı kasabadan 2015’te çıkartmıştı. Grup pazar ve cami gibi kamuya açık alanlarda saldırılar düzenlemeye devam ediyor. Adamawa’da geçen Aralık ayında iki kız öğrenci bir pazar yerinde intihar saldırısı düzenlemişti, olayda 56 kişi hayatını kaybetmişti.

Son saldırı güvenlik güçlerinin Mubi kasabasını Boko Haram’dan temizlemesinden sonra kasabada düzenlenen ilk eylem olma özelliğini de taşıyor.

Reuters’a göre saldırı kadınları ve kız çocuklarını intihar eylemcisi olarak kullanan Boko Haram’ın Ebubekir Shekau liderliğindeki fraksiyonundan izler taşıyor.

Boko Haram, Nijerya’nın kuzey doğusunda bir İslam devleti kurmak amacıyla 2009’dan bu yana silahlı isyan hareketi yürütüyor. Grup şu ana kadar 20 binden fazla kişiyi öldürdü ve 2 milyondan fazla kişiyi evlerinden etti.

Grup 2016’da bölündü. Kamerun ve Çad sınırındaki Sambisa ormanında Shekau liderliğindeki ikinci bir fraksiyon türedi. Bu fraksiyon daha çok sivilleri hedef alıyor.

Çad Gölü bölgesini merkez edinen Ebu Musab El Barnawi liderliğindeki diğer fraksiyon ise daha çok askeri birlikleri hedef alıyor.

Boko Haram saldırılarının çoğunu örgütün doğduğu yer olan Borno eyaletinde düzenliyor. Grup 2015’e kadar Borno, Adamdawa ve Yobe eyaletlerinde Belçika büyüklüğünde bir bölgeyi kontrol ediyordu. Ancak bu tarihten sonra Nijerya ordusu ve komşu ülkelerin askerleri tarafından bölgeden çıkartıldı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG