Erişilebilirlik

Nijer Hükümeti: "Konvoy Yok"


Nijer Hükümeti: "Konvoy Yok"
Nijer Hükümeti: "Konvoy Yok"

İçinde Kaddafi yanlısı üst düzey asker ve sivil yetkililerin bulunduğu bir konvoyun Nijer’e ulaştığı yolundaki haberler yalanlandı.

Niamey hükümeti şimdiye kadar Nijer’e Libya’dan 200 değil sadece üç aracın giriş yaptığını açıkladı. Adalet Bakanı Maru Amadu, silahsız araçlarda Muammer Kaddafi’nin muhafız alayı komutanı Mansur Dao ile birkaç danışmanının bulunduğunu söyledi.

Libya ordusuna ait yüzlerce zırhlı araçtan oluşan büyük bir konvoyun, güneydeki çölden Nijer'e geçtiği ve içinde askeri komutanlarla Kaddafi rejimi için savaşan Afrikalı paralı askerlerin bulunduğu ileri sürülmüştü.

Nijer devlet başkanının sözcüsü Dao’nun sınırdan alınarak başkent Niamey’e getirildiğini ve ev hapsinde tutulduğunu söyledi. Nijer yetkililere göre, Libyalılara refakat eden araçları konvoy sanmış olmaları mümkün.

Amerika Dışişleri Bakanlığı da, daha önce, konvoyda onlarca Kaddai yanlısı askeri komutanla üst düzey yetkilinin bulunduğunu bildirmişti. Bakanlık, konvoyda Kaddafi’nin bulunmadığını açıkladı.

Başkent Niamey, Nijer’in güneybatısında Burka Faso’ya yakın bir yerde bulunuyor. Libya’da kurulan geçici ulusal konseyi meşru hükümet olarak tanıyan Burkina Faso hükümeti Kaddafi’ye siyasi sığınma hakkı tanıdığı yolundaki haberleri yalanladı.

Kaddafi’nin akıbetiyse hala belirsizliğini koruyor. Amerika Savunma Bakanı Leon Panetta, Washigton’un Kaddafi’nin nerede gizlendiğini bilmediğini sadece “kaçak” olduğunu bildiğini söyledi.

Öte yandan yeni yönetim Kaddafi yanlısı Beni Velid kenti çevresindeki kuşatmayı daraltıyor. Trablusgarp’taki yeni hükümet Beni Velid’in teslim olması için Cumartesi’ye kadar süre tanıdı.

XS
SM
MD
LG