Erişilebilirlik

New York’ta Yargılanan Türk Tiyatrocu Kuyumcu’nun Davasında Sürpriz Gelişme


Türk tiyatrocu Erdal Kuyumcu, ABD’nin İran’a uyguladığı ambargoyu delip, Ohio’dan satın aldığı uzay ve havacılık sanayinde kullanılan kobalt metal tozu karışımını Türkiye üzerinden satışına aracılık ettiği iddiasıyla yaklaşık 14 aydır New York Brooklyn Federal Mahkemesinde tutuksuz olarak yargılanıyor.

New York’ta devam eden dava sürecinde sürpriz gelişmeler yaşanıyor. Kuyumcu’nun, Brooklyn Federal Mahkemesi’nde süren davasında yapılan son üç karar duruşmasında da mahkemenin hakimi karar veremedi. Hakim Dora Irizarry, son yapılan karar duruşmasında son kez sadece Erdal Kuyumcu’nun dinleneceği Mayıs ayı içerisinde yeni bir duruşma yapılmasına hükmetmişti. Hakim Irizarry, geçtiğimiz hafta yapılmasına karar verdiği bu son duruşmayla ilgili verdiği kararından da vazgeçti.

Hakim Irizarry, savunma ve iddia makamlarına gönderdiği yazılı emirle Kuyumcu ile ilgili kararını vereceği son duruşmayı 14 Ağustos’a ertelediğini bildirdi.

Hakim Irizarry, savcılığa bu suçun ispatının onların sorumluluğu üzerinde olduğunu belirtti. Savcılığın ellindeki tüm delilleri toparlayıp bir rapor halinde 2 Haziran tarihine kadar kendisine sunmasını istedi.

Almanya’dan İran’a gönderilen tozu ABD’den gitti diye delil olarak sundular

Kuyumcu’nun avukatı Patrick Mullin, son yapılan duruşmada müvekkilinin suçluluğunun kanıtı olarak savcılığın sunduğu tek delil olan, İstanbul’dan İran’a gönderilen metal tozuyla ilgili gümrük beyannamesini sormuştu.

Son duruşmada Federal Soruşturma Bürosu FBI tarafından mahkemeye Kuyumcu aleyhine kanıt olan sunulan belgenin Türkçe’den İngilizce’ye tercümesinin bile yapılmadığı iddia edilmişti.

Savcılık tarafından Kuyumcu aleyhine delil olarak sunulan bu belgede, Türkiye’deki aracı firmanın İran’a gönderdiği metal tozunun orijinin Almanya olduğu ortaya çıkmıştı.

Avukat Mullin, İstanbul’dan İran’a gönderilen 149,5 kiloluk metal tozunun menşeinin ABD değil Almanya olarak ortaya çıkması sonrasında hakime savcılığın ellerindeki tek delilin çürüdüğünü söylemişti.

‘Hakim delilleri yetersiz buluyor’

Amerika’nın Sesi’nin davayı yakından takip eden hukuk kaynaklarından elde ettiği bilgiye göre, hakimin son sürpriz kararı sonrasında davanın seyri Kuyumcu’nun lehine işliyor.

Hukukçular, son üç karar duruşmasında da mahkemenin hakimi Irizarry’nin karar vermeyip geçen hafta yapılması planlanan son duruşmayı da 14 Ağustos’a ertelemesin olumlu bir gelişme olduğunu düşünüyorlar.

Hukukçular, savcılığın elindeki delillerin Kuyumcu ile ilgili bir mahkumiyet kararı verilmesine yeterli olmayacağı görüşünde.

Dava süreciyle ilgili Amerika’nın Sesi’ne görüşlerini belirten hukuk kaynakları, “Üç kez karar duruşması yapıldı. Hakim Kuyumcu’yu suçlu bulsa bu üç duruşmada mutlaka bir karar vermişti. Savcılığın sunduğu delillerin son duruşmada çürümesi hakimin Kuyumcu’yu dinleyip karar vereceği son duruşmayı da Ağustos ayına ertelemesine neden oldu. Hakim savcılığa elinizdeki delilleri toparlayıp rapor olarak getirin çağrısında bulundu. Bu son gelişmeler Kuyumcu’nun lehine” diye konuştular.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG