Erişilebilirlik

Newseum'da 2012'de Öldürülen 82 Gazeteci Anıldı


Newseum'da 2012'de Öldürülen 82 Gazeteci Anıldı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00
Linki indirmek için

Amerikan anayasasının birinci ek maddesi ifade ve basın özgürlüğünü garanti altına alır. Ancak birçok ülkede gazetecilere haber verme ve hükümetlerini eleştirme izni verilmediği gibi gazeteciler bu davranışları yüzünden cezalandırılıyor hatta öldürülüyor

Savaş bölgelerinde gazeteciler sık sık iki ateş arasında kalıyor. Gazetecileri bekleyen tehlikeleri, görev başında öldürülen gazeteci sayısından kolayca anlamak mümkün.

Amerika’nın Sesi muhabiri Carolyn Presutti’nin haberine göre, Washington’daki Newseum adlı basın müzesi 2012 yılında gazeteciler için en tehlikeli ülkeleri belirledi.

Gazeteciler izleyicilerine haber ulaştırmak için çalışır.

Washington’daki Newseum basın müzesi, Ölen Gazetecileri Anma Listesi’ne geçen yıl görev başında öldürülen 82 gazeteciyi ekledi.

Foto muhabiri Ahmed İsmail Hasan el-Samadi Bahreyn’de hükümet karşıtı bir gösteriyi izlerken vuruldu. Ölümünden kimse sorumlu tutulmadı.

Babası İsmail, elinde oğlunun öldürülürken kullandığı kamerayı tutarken şunları söylüyor: “Umudum her şehit gazeteci için adaletin yerine gelmesi. Bu yıl, geçen yıl ve daha önceki yıllarda ölen herkes için, umarım adalet eninde sonunda yerini bulur.”

Amerika’nın Sesi radyo muhabiri Mükerrem Han Atıf Pakistan’da bir camide namaz kılarken silahlı kişiler tarafından öldürüldü.

Atıf Newseum’un duvarında adları yazılı olan 2 bin 200 gazeteciye katıldı. Hepsi de basın özgürlüğü olmayan ya da savaş yaşanan ülkelerde mesleklerini icra ederken öldürüldü. Suriye, geçen yıl 29 ölümle gazeteciler için en tehlikeli ülke oldu.

Amerikan NBC televizyonu muhabiri Richard Engel bu tehlikeyi çok iyi biliyor. Kendisi ve ekibi geçen yıl Suriye’de kaçırıldı ve beş gün sonra kurtarıldı. Engel, o günleri şöyle anlatıyor: “Suriye’de bazı bölgeler bir grup tarafından kontrol edilirken bazıları başka bir grubun elinde. Başkent hala hükümetin kontrolu altında. Bir yerden diğerine giderken kime güveneceğinizi, kimin size güvenli geçiş sağlayacağını bilmiyorsunuz. Korkum, Suriye gelecek yıl da bu listenin başında kalacak.”

Geçen yıl ikinci en tehlikeli ülke 12 ölümle Somali oldu. Onu Brezilya ve Pakistan izledi. Bu gazeteciler 1837’den beri öldürülen meslektaşlarının sıralandığı Newseum listesine katıldı.

Richard Engel’a göre, bu gazeteciler, masa başında değil, savaş alanında haber yazarken ya da kamerayla çalışırken, ama sevdikleri işi yaparken öldürüldü.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG