Erişilebilirlik

New York’taki Sanat Sergisi: Küresel Afrika Projesi


New York’taki Sanat Sergisi: Küresel Afrika Projesi
New York’taki Sanat Sergisi: Küresel Afrika Projesi

New York’taki Sanat ve Tasarım Müzesi, Afrika sanatından esinlenen sanatçıların eserlerini sergiliyor. Serginin adı Küresel Afrika Projesi.

Sergi müzedeki ilk Afrika temalı sergi olmasının yanısıra Afrika kıtasının her köşesinden sanat eserleri içeriyor. Sergide temsil edilen ülkeler arasında Nijerya, Kenya, Güney Afrika, Senegal, Gana, Mali ve Cezayir de var. Ancak eserlerin bir çoğu başka ülkelerden getirilmiş. Bunun nedeni, birçok Afrikalı ya da Afrika’dan esinlenen sanatçının Avrupa, Amerika ya da Asya’da yaşıyor olması. Müzenin yardımcı küratörü Lowery Stokes Sims, “Bu sanatçılar arasında İngiltere, Fransa, İtalya, Amerika, Küba, Trinidad, Japonya ve Hindistan’dan gelenler de var,” diyor.

Sergide mimariden, sepetçilik ve fotoğrafçılığa, mobilyadan seramik, tekstil, moda ve mücevhere kadar çok çeşitli eserler yer alıyor. Bazı eserlerde ırksal kimlik, Afrika halk kültürü, petrol kirliliği, AIDS gibi temalara rastlamak da mümkün. Diğer eserlerde, örneğin Rwanda’daki Hutu ve Tutsi kadınlar tarafından yapılan sepetlerde uzlaşma izlerine rastlanıyor. Sergideki eserlerin hepsi güzel ve göz alıcı. Sims serginin tek bir Afrika kültürününü değil Afrika’daki çeşitliliği yansıttığını söylüyor. Sims şöyle konuşuyor: “Sanatçılar çok farklı geçmişlerden ve deneyimlerden geliyor. O yüzden sergiye belli bir tarz yakıştırmak kolay değil. Ama ziyaretçiler ne bulacaklarını bildiklerini düşünerek geliyor ve tamamen farklı duygularla ayrılıyorsa, işte bizim yaratmak istediğimiz duygu da bu.”

Ama tüm sanatçılarda ortak bir taraf da var. Sims, Sanatçıların tümünün Afrika’yla ilgili savaş, katliam, AIDS gibi kötü imajı silmek istediklerini söylemeleri beni şaşırttı,” diyor.

Ziyaretçiler de bir o kadar heyecanlı. Bir ziyaretçi, “Sergi muhteşem, ortaya koyduğu çeşitlilik ve yansıtılan deneyimlerin zenginliğini çok beğendim. İnsanın gözünü alıyor. Çok güzel,” diye konuşuyor.

New York Times sanat eleştirmeni Roberta Smith de aynı görüşte. Smith sergiyi ‘son derece hırslı’ olarak niteliyor. Ancak eleştirmene göre sergide çok fazla aşırı lüks eser de var ve eserlerde yaşam tarzını değiştirecek tasarım ve desenler eksik. Ancak Sims müzenin herşeyden önce estetiğe önem verdiğini hatırlatıyor. Maryland Sanat Enstitüsü’nden Leslie King Hammond serginin yardımcı küratörü. New York’taki Sanat ve Tasarım Müzesi’ndeki Küresel Afrika Projesi Sergisi’ni 15 Mayıs tarihine kadar görmek mümkün.

XS
SM
MD
LG