Erişilebilirlik

New York'taki 'Cami İnşaatı' Tartışması Büyüyor


New York'taki 'Cami İnşaatı' Tartışması Büyüyor
New York'taki 'Cami İnşaatı' Tartışması Büyüyor

New York’ta 11 Eylül saldırılarının düzenlendiği yere yakın bir cami ve kültür merkezi inşasıyla ilgili tartışmalar sürüyor. Tartışmalara son olarak her iki partiden önde gelen senatörler de katıldı.

Amerika’da yerel bir inşaat projesinin ülke çapında ilgi toplaması ve ateşli tartışmalara yol açması ender görülür. Ancak bir zamanlar Dünya Ticaret Merkezi’nin bulunduğu bölgeye birkaç blok uzaklıkta cami inşa edilmesi planına birçok Amerikalı şiddetle karşı çıkarken yerel duyarlılıkların, Amerika’nın din özgürlüğü geleneğiyle nasıl bağdaştırılacağı konusunda yoğun bir tartışma başladı.

Rhode Island eyaletinin Demokrat Senatörü Jack Reed, Başkan Barack Obama ile benzer görüşü savunarak, Amerika’da herkesin kendi dinine göre ibadet etmesinin anayasal hak olduğunu söyledi.

Senatör Jack Reed, Başkan Obama’nın Amerikan geleneklerinin tüm dinlere hoşgörüyle baktığını vurgulamasının doğru olduğunu belirtti. Senatör Reed, Obama’nın terör saldırılarının kurbanı olan kişilerin aileleri için onları tekrar geçmişe, 11 Eylül’e götüren bu tartışmanın gerçekten acı olduğunu kavradığını da söyledi.

Başkan Obama, Cumartesi günü din özgürlüğünü savunduğunu tekrarladı ancak New York’ta sözkonusu yerde cami inşa etmenin ne kadar akıllıca bir iş olduğu konusunda yorum yapmadığını belirtti.

Ancak Teksas’ın Cumhuriyetçi Senatörü John Cornyn bu görüşe katılmadığını açıkladı.

Olayın din özgürlüğüyle ilgisi olmadığını savunan Senatör Cornyn, herkesin inançları doğrultusunda ibadet etme hakkına saygı gösterdiklerini ancak 3 bin kişinin bir terörist saldırı sonucu hayatını kaybettiği bir yere cami inşa etmenin akıllıca olmadığını söyledi. Cumhuriyetçi Senatör, olayın Washington ve Beyaz Saray’ın, Amerikan halkından ne kadar kopuk olduğunu gösterdiğini de öne sürdü.

Demokrat Senatör Jack Reed ise, özellikle Afgan savaşı gözönüne alındığında, bunun dini hoşgörü ve birlikte barış içinde yaşama örneği olarak, Amerika’nın çıkarlarına hizmet edeceğini söyledi.

“Genç askerlerimizi Müslümanlarla ortak zemin bulmaları, ortaya çıkabilecek görüş ayrılıklarını bir yana itmeleri için Afgan köylerine gönderiyoruz,” diyen Senatör Reed, “Eğer bunu Amerika’da yapamazsak, o zaman Afganistan’da işimiz çok zorlaşır” şeklinde konuştu.

Amerika’da inşaat ruhsatlarını yerel yönetimler veriyor. New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, cami inşaatı planını kentte farklı görüşleri birleştirecek bir araç olarak desteklediğini açıklamış bulunuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG